Colonoscopische decompressie bij volvulus en pseudo-obstructie van het colon

Onderzoek
A.G.M. Hoofwijk
O.C. Stroosma
W.H.N.M. Stuifbergen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:1317-9
Abstract

Samenvatting

Pseudo-obstructie van het colon (syndroom van Ogilvie) en volvulus van enig deel van het colon zijn beide relatief zeldzame ziektebeelden. Tot voor kort was operatief ingrijpen hiervoor noodzakelijk, hetgeen gepaard ging met een hoge sterfte.

De auteurs beschrijven een methode van decompressie van de dikke darm met de flexibele colonoscoop en de resultaten hiervan bij 14 patiënten.

Auteursinformatie

St. Elisabeth Ziekenhuis, Postbus 90151, 5000 LC Tilburg.

Afd. Heelkunde: A.G.M.Hoofwijk, assistent-geneeskundige; dr.O.C. Stroosma, chirurg.

Afd. Interne Geneeskunde: W.H.N.M.Stuifbergen, internist.

Contact A.G.M.Hoofwijk

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

J.
Schagen van Leeuwen

Utrecht, augustus 1986,

In hun artikel beschrijven Hoofwijk et al. een poging om met de flexibele colonoscoop decompressie te bewerkstelligen bij een volvulus van het coecum (1986;1317-9). Hoewel het slechts bij een poging bleef, lijkt me toe dat men hier toch enkele haustra te ver heeft willen reiken. Want ofschoon de auteurs bloeding en perforatie als nadelen van de starre rectosigmoïdoscoop noemen, denk ik dat ook de flexibele colonoscoop een vliesdun vaak voetbalgroot coecum gemakkelijk perforeert. Bovendien is de volvulus van het coecum eenvoudig en elegant te behandelen door middel van een coecostomie met een Foley-catheter. In tegenstelling tot volvulus van het colon sigmoideum waarbij (electieve) resectie dient te volgen, wint men bij volvulus van het coecum geen operatietempo met colonscopie.

Tenslotte wil ik nog opmerken dat men bij elke colonoscopische decompressie van een volvulus bedacht moet zijn op de mogelijke aanwezigheid van: (a) een compound volvulus (ook ileosigmoïd knotting genoemd); (b) een sigmoïdvolvulus door een interne herniatie; (c) het tegelijkertijd aanwezig zijn van zowel een coecum-volvulus als een sigmoïdvolvulus.1

In deze gevallen lukt het soms decompressie te verkrijgen van het aangedane colon, maar zal toch laparotomie moeten volgen om dode darm te voorkomen. Er had ook mijns inziens expliciet in het artikel van Hoofwijk et al. moeten staan dat er een controle-buikoverzichtsfoto na decompressie verricht dient te worden en dat laparotomie moet geschieden als de toestand van de patiënt niet snel en blijvend verbetert na colonoscopische decompressie van een volvulus.

J. Schagen van Leeuwen
Literatuur
  1. Schagen van Leeuwen JH. Sigmoid volvulus in a West African population. Dis Colon Rectum 1985; 28: 712-6.