Diagnose in beeld (281). Een meisje met koorts, keelpijn en huiduitslag

Wat is de diagnose?
J.M.P.J. Breur
P.L.P. Brand
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1508
Abstract

Casus

Een 3-jarig meisje werd gezien wegens sinds 2 dagen bestaande hoge koorts en keelpijn en sinds 1 dag aanwezige uitslag op romp, gelaat en extremiteiten. Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een niet-ziek meisje met een lichaamstemperatuur van 38,9°C. De huiduitslag was een diffuus, fijn-papillair erytheem op de romp (figuur a), de bovenarmen, de bovenbenen en op de wangen (zie figuur b). In de oksels en de liezen was het exantheem het meest uitgesproken. Inspectie van de farynx liet rode, gezwollen tonsillen met een wit beslag zien. De tong was wit beslagen met gezwollen papillen. Met als…

Auteursinformatie

Isala Klinieken, Amalia Kinderafdeling, Zwolle.

Hr.dr.J.M.P.J.Breur, assistent-geneeskundige (thans: Universitair Medisch Centrum Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Huispost: KB 03.023.2, Lundlaan 6, 3584 EA Utrecht); hr.dr.P.L.P.Brand, kinderarts-pulmonoloog.

Contact hr.dr.J.M.P.J.Breur (h.breur@umcutrecht.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

D.H.
Winterberg

Amsterdam, juli 2006,

Breur en Brand beschreven een 3-jarige patiënt met roodvonk (2006:1508). Op de afbeeldingen is het bij roodvonk passende fijn-papuleuze exantheem op de romp, in combinatie met een erytheem van het gezicht te zien. In de tekst wordt dit exantheem aangeduid als erythema marginatum. Deze benaming is echter onjuist, omdat erythema marginatum (EM) een huidaandoening is die specifiek voorkomt bij acuut reuma, en tot de ‘major’ criteria van deze ziekte wordt gerekend.1-3 EM treedt vooral op tijdens het hoogtepunt van artritis en carditis. De prevalentie van EM bij acuut reuma wordt wisselend opgegeven en varieert van < 3 tot 20&percnt;.2 3 EM begint met erythemateuze maculae en papulae, vooral op de romp en de proximale delen van de extremiteiten; het gezicht is niet aangedaan. De afwijkingen breiden zich snel centrifugaal uit, terwijl ze in het centrum verbleken. De randen, die soms wat verheven zijn, fuseren tot grote annulaire, polycyclische of serpigineuze patronen. De uitslag is vluchtig en jeukt niet. Een warm bad of warme douche kan de afwijkingen doen opvlammen.

D.H. Winterberg
J.H. Sillevis Smitt
Literatuur
  1. Everdingen JJE van, Klazinga NS, Pols J, redacteuren. Pinkhof geneeskundig woordenboek. 10e herz. dr. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 1998.

  2. Gerber MA. Group A Streptococcus, rheumatic fever. In: Behrman RE, Kliegman RM, Jenson HB, editors. Nelson textbook of pediatrics. 17th ed. Philadelphia: Saunders; 2004. p. 874-9.

  3. Horii KA, Nopper AJ. Annular erythemas. In: Harper J, Oranje A, Prose N, editors. Textbook of pediatric dermatology. Oxford: Blackwell; 2006. p. 718-26.

De Bilt, augustus 2006,

Collega’s Winterberg en Sillevis Smitt hebben gelijk. Abusievelijk hebben wij de term ‘erythema marginatum’ gebruikt om het voor roodvonk karakteristieke exantheem te beschrijven.

J.M.P.J. Breur