Lichen sclerosus et atrophicus als oorzaak van genitale afwijkingen bij een meisje

Klinische praktijk
R.M.C. Swarte
W.W.M. Hack
H.M. van den Hoogenband
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:2411-2
Abstract

Samenvatting

Bij een 10-jarig meisje met geïrriteerde vulva werd de diagnose ‘lichen sclerosus et atrophicus’ (LSA) gesteld. Zij werd met succes behandeld met cortisolzalf en zinkolie in gelijke delen. LSA is een chronische huidziekte die bij kinderen weinig voorkomt, en dan vooral bij meisjes. De diagnose wordt gesteld op basis van de typische afwijkingen in het anogenitale gebied (scherpbegrensde ivoorwitte verkleuring, lichte sclerose en atrofie, hemorragische erosies). Herkenning van het ziektebeeld is van belang om verwarring met seksueel misbruik te voorkomen.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Alkmaar, Alkmaar.

Afd. Kindergeneeskunde: mw.R.M.C.Swarte, assistent-geneeskundige (thans: Emma Kinderziekenhuis AMC, afd. Kindergeneeskunde, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam); dr.W.W.M.Hack, kinderarts.

Afd. Dermatologie: H.M.van den Hoogenband, dermatoloog.

Contact mw.R.M.C.Swarte

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Rotterdam, januari 1998,

In hun artikel vermelden Swarte et al. terecht dat seksueel misbruik vrijwel nooit alleen op grond van genitale afwijkingen te stellen is (1997:2411-2). Zij vervolgen echter: ‘Als men twijfelt tussen lichen sclerosus et atrophicus (LSA) en seksueel misbruik, kan men een biopt onderzoeken.’ Door histologisch onderzoek kan echter alleen de diagnose ‘LSA’ bevestigd worden, terwijl seksueel misbruik niet uitgesloten kan worden.1

Wij willen benadrukken, dat LSA seksueel misbruik niet uitsluit. In de literatuur is melding gemaakt van een meisje met LSA en seksueel misbruik.2 Ook via persoonlijke mededelingen van een autoriteit op het gebied van de diagnostiek van kindermishandeling, C.J.Hobbs (Leeds, Verenigd Koninkrijk), werd de aandacht hierop gevestigd. Bovendien hebben wij het afgelopen jaar ook een dergelijke patiënt gezien.

Wij zijn het met de auteurs natuurlijk eens dat LSA dient te worden onderscheiden van seksueel misbruik, maar willen benadrukken dat de aanwezigheid van LSA seksueel misbruik niet uitsluit.3

A.P. Oranje
R.S.R. Aarsen
R.A.C. Bilo
Literatuur
  1. Waard-van der Spek FB de. Lichen sclerosus et atroficus. In: Bilo RAC, Oranje AP, redacteuren. Het ongelukshuidje. De huid op het raakvlak van kinderdermatologie en kindermishandeling. Zwolle: De Weezenlanden, 1996.

  2. Priestley BL, Bleehen SS. Lichen sclerosus and sexual abuse [letter]. Arch Dis Child 1990;65:335.

  3. Harrington CI. Lichen sclerosus [letter]. Arch Dis Child 1990;65:335.

Alkmaar, februari 1998,

Ons artikel vestigt de aandacht op het feit dat LSA een oorzaak kan zijn van genitale afwijkingen bij vooral meisjes. Uiteraard hoeft de aanwezigheid van LSA seksueel misbruik niet uit te sluiten. Bij seksueel misbruik van kinderen met LSA treden afwijkingen zoals laceraties, fissuren of hematomen sneller op aangezien de huid en slijmvliezen kwetsbaarder zijn.1 Het is echter van belang LSA te herkennen en te onderscheiden van seksueel misbruik.2 3 Verwarring met seksueel misbruik kan ernstige gevolgen hebben voor het kind en andere betrokkenen.4

R.M.C. Swarte
W.W.M. Hack
H.M. van den Hoogenband
Literatuur
  1. Davidson DC, Clarke MDB, Kean HB. Lichen sclerosus et atrophicus in children misdiagnosed as sexual abuse [letter]. Br Med J (Clin Res Ed) 1987;295:211.

  2. Jenny C, Kirby P, Fuquay D. Genital lichen sclerosus mistaken for child sexual abuse. Pediatrics 1989;83:597-9.

  3. Handfield-Jones SE, Hinde FR, Kennedy CT. Lichen sclerosus et atrophicus in children misdiagnosed as sexual abuse. Br Med J (Clin Res Ed) 1987;294:1404-5.

  4. Priestley BL, Bleehen SS. Lichen sclerosus et atrophicus in children misdiagnosed as sexual abuse [letter]. Br Med J (Clin Res Ed) 1987;295:211.