Samenvatting
Bij een 66-jarige man, die in de zomer in een verpleeghuis was opgenomen voor verpleging wegens nattend gangreen aan de voet, werd tijdens de behandeling wondmyiasis geconstateerd. Onderbeenamputatie bleek noodzakelijk. Vliegen die eieren in necrotische wonden leggen, konden waarschijnlijk door openstaande deuren bij de patiënt komen.
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:1036-7
Vakgebied
(Geen onderwerp)
Somaliland, juni 1994,
Het was voor mij interessant om de casuïstische mededeling van Zijp te lezen, waaruit blijkt dat wondmyiasis ook in Nederland voorkomt (1994;1036-7). In de Afrikaanse landen waar ik gewerkt heb (vnl. Oeganda, Zaïre), is het verschijnen van maden in chronisch geïnfecteerde wonden en ulcera haast een normaal gebeuren, niet per se negatief beoordeeld door artsen: het is immers bekend dat maden zeer effectieve schoonmakers zijn. Pus en necrotisch materiaal verdwijnen spoedig. Alleen de patiënt klaagt. Myiasis is pijnloos maar kriebelt en het is geen prettig gezicht voor de familie als het verband verwisseld wordt. Ik ken zelfs collega's die het met opzet aanbrengen van maden in vuile wonden aanbevelen. Zelf ben ik nooit zo ver gegaan, maar wel zie ik wondmaden als bondgenoten in de chirurgie.
Furunculaire (subcutane) myiasis daarentegen is een uiterst pijnlijke zaak. In Oost-Afrika wordt de verwekker toemboevlieg genoemd (Cordylobia anthropophaga). Deze legt haar eitjes op in het gras liggend wasgoed. Als de kieren aangetrokken worden, dringen jonge larven ongemerkt de huid binnen en na ongeveer 10 dagen heeft de patiënt een ‘steenpuist’ met een rijpe, 1-1,5 cm lange made erin, die ademt via een minuscuul tunneltje in het centrum van de puist. Een druppel petroleum op het gaatje dwingt de made op te duiken om naar lucht te happen. Hij kan dan gemakkelijk verwijderd worden, tot grote opluchting van de patiënt.
(Geen onderwerp)
Raalte, juli 1994,
Met belangstelling heb ik de reactie van collega De Wind gelezen. Het is interessant om ervaringen met myiasis in Afrika geplaatst te zien naast een casus in Nederland. De informatie over furunculaire myiasis is illustratief voor de andere vormen van myiasis.