In de rubriek ‘10 vragen over’ beantwoorden experts veelvoorkomende vragen over een bepaald onderwerp. Test je kennis met de onlinetoets!
Stel: je ziet een patiënt met een brandwond. Welke maatregelen tref je als eerste en welke behandeling geef je? En wanneer neem je contact op met een brandwondencentrum? Dit artikel helpt je op weg.
Toets voor nascholing
Aan dit leerartikel is een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kan verdienen. De toets is beschikbaar tot 17 december 2026.
Overzicht van te behalen accreditatiepunten
Specialisme | Punt(en) |
---|---|
Alle BIG-erkende specialismen | 1 |
- Deze toets geldt voor alle BIG-erkende specialismen en levert je 1 nascholingspunt op. De toets is geaccrediteerd door ABAN, NAPA, KNMP en NVZA.
- De toets telt mee binnen en buiten het eigen vakgebied voor medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen,specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en physician assistants. De accreditatie geldt niet voor verpleegkundig specialisten.
- De toewijzing van punten verloopt via PE-online (het herregistratiesysteem) na het invullen van je BIG-nummer.
Is het zinvol om een brandwond te koelen?
Ten eerste en bovenal moeten patiënten met een grote brandwond of mogelijk inhalatietrauma worden opgevangen volgens de ‘advanced trauma and life support’-methodiek (ABCDE-beoordeling).
Het is zeker zinvol om een brandwond te koelen. Hierdoor wordt de hitte die nog in de huid zit afgevoerd, wat secundaire verdieping voorkomt.3 Bij thermisch letsel moet de huid zo snel mogelijk worden gekoeld met stromend lauw water (rond de 25 °C) gedurende 10-20 minuten, mits het andere interventies niet in de weg staat. Ook wanneer een brandwond in eerste instantie niet is gekoeld, raden we aan…
donkere huid
Bij de classificatie van brandwonden naar diepte mis ik plaatjes van een donkere huid. Roodheid en capillaire refill lijken mij daarbij ook niet bruikbaar. Hoe dan wel?
Het bevreemdt mij dat dit inmiddels niet standaard wordt meegenomen. Het is al veel langer bekend dat de beoordeling van de donkere huid anders is dan van de lichte huid. Praten over inclusiviteit is een ding, ernaar handelen is blijkbaar toch nog lastiger.
reactie auteurs
Beste mevrouw Snels,
Dank voor uw reactie. Uiteraard streven we idd naar inclusiviteit en als het bij u zo is overgekomen dat we dat niet doen, spijt me dat.
Het is bij brandwonden zo dat de epidermis van de huid af is en je de dermis vervolgens op cap refill en roodheid beoordeelt. Deze is voor alle huidtypes gelijk; dus daarin is geen onderscheid met een donkere of lichte huid.
Vriendelijke groet,
Annebeth de Vries.