Aandacht schenken aan psychosociale factoren in de perioperatieve periode kan uitkomsten bij ouderen verbeteren. Dat komt naar voren uit Amerikaans onderzoek.
Voor dit onderzoek (Ann Surg. 2024: online 26 juli) werden 3778 oudere volwassenen geïdentificeerd die zelfstandig woonden en een indicatie hadden voor chirurgie (gemiddelde leeftijd 75,4 jaar; 53,9% vrouw; 86,0% niet-‘hispanic’ wit). Het doel van het onderzoek was om te kijken of depressie, veerkracht en ervaren controle over de gezondheid gerelateerd zijn aan de 2-5-jaarsmortaliteit en aan achteruitgang in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten bij ouderen (‘instrumental activities of daily living’, IADL) na een operatie. De psychosociale factoren die werden gemeten waren depressie (CES-D-vragenlijst), psychologische veerkracht (12 items van de HRS Psychosocial and Lifestyle Questionnaire) en ervaren controle…
Associatie is geen causaal verband
De kop en lead bij dit nieuwsbericht weerspiegelen niet de conclusies van het besproken artikel. Het stukje ‘veerkracht beschermt ouderen na operatie’ beschrijft een observationele studie waaruit bleek dat ouderen met weinig veerkracht vaker overlijden in de 2.5 jaar na een operatie dan ouderen met veel veerkracht (21% vs 9%). Dat is uiteraard een interessante bevinding. Maar dat er een associatie is, wil niet zeggen dat veerkracht “beschermt” zoals in de kop wordt gezegd en al helemaal niet dat “aandacht schenken aan psychosociale factoren (…) uitkomsten (…) kan verbeteren” zoals in de lead staat.