Wondirrigatie met antisepticum lijkt meest effectief

Allerlei items voor wondverzorging
Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5709

Welke vloeistof kan het best gebruikt worden om postoperatieve wondinfectie te voorkomen? Volgens een Nederlandse netwerkmeta-analyse heeft irrigatie met een antisepticum in water de voorkeur boven antibiotische oplossingen.

Wondinfecties zijn de meest voorkomende postoperatieve complicatie. Het risico hierop kan verlaagd worden door de wond aan het einde van de operatie profylactisch te irrigeren. Daarbij wordt wondvocht en eventueel debris, dat mogelijk vervuild is met bacteriën, weggespoeld voordat de chirurg de wond sluit.

Welke vloeistof het beste gebruikt kan worden om de wond te irrigeren, was tot op heden onduidelijk. Uit eerder onderzoek kwamen tegenstrijdige resultaten en ook in internationale richtlijnen staan verschillende adviezen. Zo adviseren de Amerikaanse richtlijn en in die van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) irrigatie met povidonjodium, terwijl zo’n profylactische intra-operatieve wondirrigatie in het VK niet

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In de orthopedie hebben ik en meerdere ( oudere) collega's het naspoelen van de wond bij met name protheseplaatsingen met betadineoplossing als uiterst preventief tegen vroege en late infecties gebruikt. Op een gegeven moment zo'n 15 jaar geleden, werd dit vanuit het management en de apotheek "verboden". Het bleek dat een artikel over negatieve effecten (fibrose, verklevingen) op het peritoneum bij buikspoelingen met dit product hiervoor de aanleiding was. Goede studies uit o.a. China over jodiumgebruik in operatiewonden werden genegeerd. Nu dus terug via een Amerikaanse richtlijn. Het had hier veel geïnfecteerde prothesen kunnen schelen als men de expertise van de chirurgen zelf was blijven volgen in plaats van "paniekvoetbal" bij het management, omdat er bij een ander soort weefsel wel een "bijwerking' werd gezien. 

Piet van Loon