Samenvatting
Doel
Het beschrijven van de impact van sociale media op jongeren met ernstige anorexia nervosa.
Opzet
Kwalitatieve studie.
Methode
Elf jongeren met de diagnose ‘anorexia nervosa’ namen deel aan semigestructureerde interviews. Daarin werden ervaringen en meningen over de impact van sociale media op anorexia nervosa verzameld. Deze werden gecodeerd en geanalyseerd met behulp van thematische analyse.
Resultaten
Sociale media werden vaak gebruikt vanwege onbegrip van familie en vrienden over anorexia nervosa, of ter compensatie van sociale isolatie. Gemotiveerde jongeren ervoeren ‘recovery communities’ als behulpzaam tegen eenzaamheid en als een goede plek om motivatie te vinden voor herstel. Negatieve aspecten van sociale media waren idealisatie van ongezonde lichaamstypes, de competitie om de ziekste te zijn en de eenvoud waarmee ‘pro-ana-content’ online te vinden is en zichzelf kan opdringen.
Conclusie
Preventieve maatregelen, waaronder voorlichting over de gevaren van sociale media, kunnen jongeren met anorexia nervosa beschermen tegen de schadelijke effecten. Uitsluiting van sociale media kan leiden tot verdere sociale isolatie van de jongere.
Eetstoornis informatie
Meer informatie over eetstoornissen kan de (huis)arts vinden op https://eetstoornisvrij.nl
-
Verder te bevelen informatiebronnen.
Eveneens aan te bevelen:
De website van de landelijke ketenaanpak eetstoornissen (K-EET) : www.firsteetkit.nl
Hier is door professionals en ervaringsdeskundige samen actuele informatie geplaatst voor zorgprofessionals, patienten en naasten.
Ook kan via LinkedIn de groep 'Eetstoornissennetwerk' worden gevolgd voor updates over K-EET.
Voor advies bij eetstoornissen onder jongeren en kinderen kan ook intercollegial advies worden gevraagd aan experts op het gebied, via de K-EETi advieslijn.