Cruciale rol zorgverleners bij campagne PUUR rookvrij

Een man breekt een sigaret doormidden.
Naomi A. van Westen-Lagerweij
Nina E.E. van den Eeden
Miriam J.J. de Kleijn
Esther A. Croes
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6863
Abstract

In de tijd van de huidige coronapandemie zou je bijna vergeten dat er nóg een gezondheidscrisis speelt, namelijk de tabaksepidemie. Jaarlijks overlijden ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.1 Dat is vergelijkbaar met de geregistreerde sterfte in Nederland door covid-19 in zowel 2020 als 2021.2 En waar we werkelijk alles uit de kast halen om covid-19 te beteugelen, maakte slechts een handvol gedreven zorgverleners zich de afgelopen jaren druk om de desastreuze gevolgen van de tabaksepidemie voor de gezondheid.

Mede dankzij het Nationaal Preventieakkoord begint dat tij te keren. Krachtige manieren om de epidemie te beteugelen zijn onder andere het verhogen van accijnzen, het terugdringen van verkooppunten tot alleen tabakszaken, en uiteindelijk het invoeren van een rookverbod voor toekomstige generaties, zoals in Nieuw-Zeeland. Ondertussen zijn er in Nederland nog bijna 3 miljoen mensen die roken. Het is van het allergrootste belang om iedere roker te helpen zo…

Auteursinformatie

Trimbos-instituut, Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging, Utrecht: dr. N. A. van Westen-Lagerweij en drs. N.E.E. van den Eeden, onderzoekers; dr. E.A. Croes, arts-epidemioloog. Partnership Stoppen met Roken, Utrecht: dr. M.J.J. de Kleijn, huisarts n.p.

Contact N.A. van Westen-Lagerweij (nlagerweij@trimbos.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Naomi A. van Westen-Lagerweij ICMJE-formulier
Nina E.E. van den Eeden ICMJE-formulier
Miriam J.J. de Kleijn ICMJE-formulier
Esther A. Croes ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Roken
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

joskemulder@gmail.com
Mulder

Waarom ook geen afkickcentra voor rokers, net als voor alcohol en drugs. Tabak schijnt meer verslavend te werken  dan heroïne. Persoonlijk vind ik het jammer, zou er zo naartoe gaan, en vreselijk mijn best doen.

Joske Mulder, IC verpleegkundige