Ze willen preventie een plek geven binnen de apotheek, en met klanten in gesprek gaan over leefstijl. Maar zitten huisartsen wel te wachten op de ‘Leefstijlapothekers’ die sinds 2022 uit de nascholing rollen? ‘Laat ze ons liever op andere gebieden ontlasten.’
‘Preventie hoort in de apotheek,’ zegt Rogier Larik stellig. Het is eind maart 2023 en Larik is spreker op een congres dat vooral wordt bezocht door apothekers en artsen. Hij houdt er een bevlogen verhaal. Volgens hem is de apotheek de aangewezen plek om aandacht te geven aan preventie en een gezonde leefstijl, omdat mensen er makkelijker binnenstappen dan bij de huisarts. Zo kan de apotheker preventieve taken van de overbelaste huisarts overnemen.
Tot acht jaar geleden werkte Larik zelf als apotheker. Door een opdracht voor apothekersketen BENU stuitte hij op een onderzoek naar leefstijlaanpassingen voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Zo raakte hij geïnteresseerd in leefstijlgeneeskunde en in januari 2022 begon hij met zijn bedrijf Care for Cure een opleiding tot leefstijlapotheker om deze kennis te delen . In dit nascholingsprogramma leren apothekers over de verschillende aspecten van leefstijlgeneeskunde: van evolutionaire gezondheidskunde tot de wetenschap achter…
reactie
Het artikel van Lorette Harbers over de lifestyle apotheker slaat de plank mis wanneer ze aan Karin van Haaren refereert met haar mening dat: "Apothekers geen expertise op het gebied van motiverende gesprekken hebben."
(a)
Vanaf 1995 wordt in het curriculum in de opleiding tot apotheker en later ook in de vervolgopleidingen tot openbaar apotheker juist zeer ruim aandacht besteed aan communicatie en motiverende gesprekstechnieken. Aan de RU Groningen is door mij een twee andere hoogleraren (wijlen prof Dick Tromp en prof. Jos van der Werf) daarvoor een "Apotheek game" ontwikkeld waar dergelijke vaardigheden ruimschoots worden geoefend en beoordeeld. Deze "apotheekgame" wordt inmiddels bij de NL farmacie opleiding en ook ineen aantal andere landen in Europa toegepast.
(b)
In mijn werk als BIG geregistreerd ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog in een apotheekhoudende huisartsenpraktijk stel ik wekelijks vast dat ca. de helft van alle pillen wordt ingezet vanwege welvaartsziekten. Graag verwijs ik deze lezer naar een recente uitgaaf van het Pharm Weekblad 40/41 6-10-2023 op het dossier OBESITAS. Daar wordt duidelijk gemaakt dat we (artsen en apotheker + ondersteunde verpleegkundigen/diëtisten) samen moeten optrekken op het probleem van leefstijlgerelateerde ziektes terug te dringen.
Dit artikel leefstijladvies in de apotheek draagt daar niet aan bij.
PW 40/41 dossier Obesitas