De hypothese dat met vezels verrijkte voeding past bij een gezonde levensstijl en preventief zou kunnen werken ten aanzien van een groot aantal beschavingsziekten zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten, obstipatie, diverticulose en coloncarcinoom, werd 20 jaar geleden door Dennis Burkitt en Hugh Trowell ontwikkeld nadat zij een leven lang medisch werk hadden verricht in Centraal-Afrika.12 Beide onderzoekers baseerden hun stelling op epidemiologische waarnemingen, gedaan tijdens hun werk in Afrika, waar deze beschavingsziekten niet voorkwamen. Het opvallendste aspect was het hoge faecesgewicht dat de met vezels verrijkte voeding door het niet geabsorbeerde residu veroorzaakte. Sedertdien is er veel onderzoek verricht naar het bestaan van een eventueel gunstig effect van voedingsvezels ter preventie van de genoemde ziekten.3-5 In 1972 toonde Painter aan dat met vezels verrijkte voeding klachten en complicaties bij diverticulose van het colon verminderde, terwijl voor de behandeling van deze aandoening voorheen juist een residu-arm dieet werd…
Zijn diëten rijk aan voedingsvezels zinvol?
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1306-10
Aanvaard op
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1306-10
Vakgebied
Reacties