Ziekte van Weil, melkerskoorts en andere leptospirosen, 1981-1987

Onderzoek
W.J. Terpstra
H. Korver
C. Schönemann
C. Gravekamp
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1322-6
Abstract

Samenvatting

In Nederland worden leptospirosen bij de mens voornamelijk veroorzaakt door de serotypen icterohaemorrhagiae en copenhageni, die beide tot de Icterohaemorrhagiae-groep behoren en afkomstig zijn uit de rat, door serotype hardjo in de serogroep Sejroe uit het rund en door serotype grippotyphosa uit de Grippotyphosa-groep uit de veldmuis. In de periode 1981-1987 kwamen 175 patiënten met leptospirose voor, van wie er 17 de infectie buiten Nederland hebben opgelopen. Icterohaemorrhagiae-infecties werden vooral in Zuid-Holland en hardjo-infecties in Friesland gemeld. Het aantal hardjo-infecties nam toe. Hardjo vormt ook een probleem bij het rund.

De icterohaemorrhagiae-infecties kwamen vooral tot stand door contact met besmet zoet oppervlaktewater tijdens waterrecreatie, bij uitoefening van het beroep of als gevolg van ongevallen. De hardjo-infecties waren kenmerkend voor personen met een beroep in de veehouderij. De leptospirosen deden zich vooral voor in de nazomer en in de herfst.

Auteursinformatie

N.H.Swellengrebel Laboratorium voor Tropische Hygiëne, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Meibergdreef 39, 1105 AZ Amsterdam.

Dr.W.J.Terpstra, medisch microbioloog; H.Korver en mw.C.Schönemann, analisten; mw.drs.C.Gravekamp, bioloog.

Contact dr.W.J.Terpstra

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties