Ziekenhuisopnamevervangende zorg; een literatuurstudie naar effecten van een vorm van transmurale zorg

Onderzoek
A.J. Berendsen
J. Schuling
B. Meyboom-de Jong
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:2302-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan van de effecten van ziekenhuisopnamevervangende zorg op de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënt en mantelzorger, van de kosten daarvan en van de ervaringen van de betrokken (para)medici.

Opzet

Literatuuronderzoek.

Methode

In Medline, EMBASE-Excerpta Medica, Scisearch en Cinahl werd gezocht naar Nederlands- en Engelstalige studies uit 1990-2001, die ziekenhuisopnamevervangende zorg vergeleken met de gebruikelijke zorg in het ziekenhuis.

Resultaten

Er werden 27 (gerandomiseerde) gecontroleerde trials en onderzoeken met gekruiste opzet gevonden uit 7 verschillende landen, waaruit 37 publicaties waren voortgekomen. Er was geen verschil in effect op de gezondheid van de patiënt tussen ziekenhuisopnamevervangende zorg en ziekenhuiszorg, mits men patiënten zorgvuldig selecteerde en thuis aan een aantal basisvoorwaarden was voldaan. Patiënten en hun mantelzorgers waardeerden ziekenhuisopnamevervangende zorg positief. De verwachte kostenbesparing viel tegen. Een goede organisatie, communicatie en financiering waren noodzakelijke randvoorwaarden voor het slagen van deze vorm van zorg. Gezondheidswinst leek vooral te kunnen worden behaald bij een opnamevoorkomende voorziening voor ouderen.

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit, disciplinegroep Huisartsgeneeskunde, Bloemsingel 1, 9713 BZ Groningen.

Mw.A.J.Berendsen, dr.J.Schuling en mw.prof.dr.B.Meyboom-de Jong, huisartsen.

Contact mw.A.J.Berendsen (a.j.berendsen@med.rug.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties