Wat is de oorzaak van polssynchroon oorsuizen bij ouderen en is er behandeling mogelijk?

Klinische praktijk
J. van Gijn
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2250
Download PDF

artikel

VRAAG 3. Bij oudere personen ontstaat soms een zoemend geruis binnen de schedel, zonder aanwijsbare oorzaak. Het geruis verloopt synchroon met de polsslag, is niet links of rechts gelokaliseerd en is meestal continu aanwezig. Bij sommige personen verergert het in liggende houding en het kan de slaap verstoren. De huisarts stelt de patiënt meestal gerust met een opmerking: ‘dat is uw hartslag’ of hij verwijst de patiënt naar een kno-specialist. Audiologisch onderzoek en MRI geven zelden een verklaring voor de klachten. In de geriatrische literatuur vond ik evenmin een verklaring voor het verschijnsel. Is er iets bekend over de etiologie, de frequentie, het verloop en het resultaat van een mogelijke behandeling?

ANTWOORD. Polssynchroon oorsuizen kan worden veroorzaakt door een aantoonbare en niet zelden ook behandelbare afwijking in het hoofd-halsgebied, meestal van arteriën of venen. De kans op het vinden van een specifieke oorzaak is niet goed bekend voor patiënten die met een dergelijke klacht bij hun huisarts komen, maar was bijna 70 bij een groep van 84 achtereenvolgende patiënten die in Bern naar de afdeling Neurologie in het academisch ziekenhuis werden verwezen.1 Daarbij moet wel worden aangetekend dat sommigen van deze patiënten naast het oorsuizen nog andere klachten of verschijnselen hadden. De meest voorkomende vasculaire en andere oorzaken in dit onderzoek zijn samengevat in de tabel.

Vermoedelijk zullen vaker behandelbare aandoeningen worden opgespoord naarmate de methoden voor niet-invasieve angiografie met computertomografie en kernspinresonantie verder verfijnd worden en breder beschikbaar komen. Toch zullen er altijd patiënten overblijven met hinderlijk oorsuizen zonder aantoonbare oorzaak. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat deze groep vooral bestaat uit degenen bij wie de arts het geruis niet met de stethoscoop kan horen en bij wie het zich vooral of uitsluitend in liggende houding voordoet. Over de behandeling van de klachten in deze categorie valt geen algemene uitspraak te doen.

Literatuur
  1. Waldvogel D, Mattle HP, Sturzenegger M, Schroth G.Pulsatile tinnitus – a review of 84 patients. J Neurol1998;245:137-42.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties