Aanbevelingen na 13 jaar follow-up in de Europese gerandomiseerde studie

Vroege opsporing van prostaatkanker

Opinie
Fritz H. Schröder
Monique J. Roobol
Chris H. Bangma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8677
Abstract

Prostaatkanker was in 2012 in Nederland de frequentst voorkomende kankersoort bij mannen. 11.158 mannen hadden deze ziekte en 2.566 van hen overleden eraan. Resultaten van de ‘Europese gerandomiseerde studie naar de waarde van de vroegdetectie van prostaatkanker’ (ERSPC) bevestigden recent een statistisch significante vermindering van de prostaatkankersterfte door het gebruik van de PSA-bepaling als opsporingstest.1 Nederlandse mannen en professionals worstelen met het probleem hoe ze hiermee om moeten gaan. Berichtgeving van het NHG over de laatst gepubliceerde richtlijn uit 2013 gebruikt de subkop: ‘Actief screenen van mannen zonder klachten ontraden’ en adviseert gezamenlijke besluitvorming (‘shared decision making’), dat wil zeggen: de toepassing van vroege detectie bij geïnformeerde mannen die er om vragen nadat evenwichtige informatie is verstrekt.2,3 Dit komt nog steeds overeen met de meest recente resultaten van de ERSPC zoals gepubliceerd in de Lancet en met de aanbevelingen van de auteurs, zoals blijkt uit de volgende samenvatting…

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Urologie, Rotterdam.

Prof.dr. F.H. Schröder en prof.dr. C.H. Bangma, urologen; dr. M. Roobol, epidemioloog.

Contact prof.dr. F.H. Schröder (f.schroder@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Fritz H. Schröder ICMJE-formulier
Monique J. Roobol ICMJE-formulier
Chris H. Bangma ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Hendrik Jan
Hulsebosch

Met verbazing las ik het artikel 'Vroege opsporing van prostaatkanker', waarin met zachte hand toch weer de PSA als screeningstest wordt gesuggereerd. En dat slechts onderbouwd met eigenlijk alleen maar artikelen van de auteurs zelf.

Ik vraag me af of zij, en ook de redactie van het NTvG, het boek 'The Great Prostate Hoax' van Richard Ablin en Ronald Piana, Palgrave Macmillan, ISBN 978-1-137-27874-6, hebben gelezen.

Als toelichting de recensie van mijn hand in Medisch Contact van 28 augustus 2014:

Tegen de PSA-test

The Great Protate Hoax is bedoeld als knuppel in het hoederhok van het gebruik in de VS van de PSA-test als screeningstest voor de detectie van prostaatkanker. Bijzonderheid: de auteur is degene die het Prostate Specific Antigen in 1970 ontdekte, Richard J.Ablin, nu hoogleraar pathologie aan de Universiteit van Arizona. Vervolgens heeft hij jaren gevochten tegen het misbruik van PSA voor het screenen op prostaatkanker. Mede op aandringen van zijn zoon heeft hij dit alles vastgelegd in dit boek. De subtitel van het boek luidt: How Big Medicine Hijacked the PSA Test and Caused a Public Health Disaster. De opdracht vóór in het boek: For the countless millions of men and their families who have suffered needlessly because of the misuse of the PSA Test. Titel, subtitel en opdracht geven inhoud en sfeer van het boek aardig weer. Het boek leest als een thriller, mede doordat professionele tekstschrijver Ronal Piana werd ingehuurd. Maar het is ook wetenschappelijk verantwoord. Op 229 pagina's tekst volgen 19 pagina's met referenties. Te lezen valt hoe de farmaceutische industrie en een groep urologen de PSA-test uit geldelijk gewin weten te propageren als screeningstest op prostaatkanker en hoe de FDA wordt gemanipuleerd om de test voor dit doel goed te keuren; niets is evidencebased. Met als resultaat dat veel mannen ten onrechte een prostaatbehandeling ondergaan, want prostaatkanker komt veel voor maar is relatief zelden de uiteindelijke doodsoorzaak. Het gevolg: een sterke reductie van hun kwaliteit van leven door complicaties als incontinentie en impotentie.

Het boek geeft een verontrustende inkijk in het medisch-farmaceutisch complex. HJH

Het leek mij belangrijk het bovenstaande onder de aandacht te brengen. Hopelijk draagt het bij tot een goede discussie.

Prostaatkanker is een belangrijk gezondheidsprobleem, en een kwalitatief perfecte vroege detectie/detectietest zou ideaal zijn. 

H.J.Hulsebosch