Vaginale anticonceptie: hormonale anticonceptie in een andere toedieningsvorm

Opinie
M. Knuist
J.V.Th.H. Hamerlynck
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2095-7
Abstract

Optimale anticonceptie vereist in de eerste plaats 100 betrouwbaarheid en 100 veiligheid. Voorts mag de toepassing van een optimale anticonceptiemethode niet tot storende neveneffecten leiden. Tenslotte behoren gebruikersgemak en -tevredenheid hoog te scoren.

Ondanks een ruime sortering aan anticonceptiva is de optimale anticonceptiemethode nog niet voorhanden. In een poging aan de wens van miljoenen tegemoet te komen wordt thans vaginale anticonceptie (VAC) als nieuwe anticonceptiemethode gepropageerd. Vrijwel alle beschikbare informatie over deze nieuwe anticonceptiemethode is vooralsnog afkomstig van de fabrikant. Ook is volkomen onafhankelijk onderzoek over betrouwbaarheid en andere beoordelingscriteria bij deze methode nog bijzonder schaars. Toch rechtvaardigt de stormachtige publiciteitscampagne een voortijdige beoordeling van VAC ten behoeve van de lezer die veelvuldig geacht wordt vragen hierover adequaat te kunnen beantwoorden. De ring is sinds februari 2003 in Nederland op recept verkrijgbaar.

eigenschappen

In tegenstelling tot een wijdverbreid misverstand bij leken is VAC niet een lokaal, maar een systemisch werkend…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Verloskunde/Gynaecologie, Postbus 22.700, 1100 DE Amsterdam.

Mw.dr.M.Knuist en dr.J.V.Th.H.Hamerlynck, gynaecologen.

Contact mw.dr.M.Knuist (m.knuist@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties