Samenvatting
Doel
Onderzoeken van de uitkomsten ten aanzien van progressie en overleving van patiënten met klinisch niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom, behandeld met radicale prostatectomie.
Opzet
Prospectief, beschrijvend.
Plaats
Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afdeling Urologie, Rotterdam.
Methode
Van de 273 patiënten die tussen januari 1977 en december 1994 een radicale prostatectomie ondergingen in verband met klinisch niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom, werden gegevens verzameld over de klinische en biochemische progressie van de tumor en de (prostaatkankerspecifieke) overleving. De progressie en overleving na 5, 10 en 15 jaar werden berekend met behulp van de Kaplan-Meier-methode en het ‘proportional hazards’-model van Cox. Van pathologische variabelen met betrekking tot het radicale-prostatectomiepreparaat (tumorgrootte, regionale lymfkliermetastasen, vasculaire invasie, perineurale invasie, zaadblaasinvasie, positieve laterale en apicale snijvlakken, kapselperforatie, maligniteitsgraad) werd de prognostische betekenis voor progressie en overleving bepaald door uni- en multivariate analyse.
Resultaten
De berekende cumulatieve percentages voor klinische progressie na 5, 10 en 15 jaar waren respectievelijk 27, 53 en 63. Voor lokaal recidief waren deze percentages 11, 24 en 24 en voor metastasen op afstand 21, 41 en 53; voor biochemische progressie (alleen na 5 jaar) bedroeg het percentage 52. De overleving na 5, 10 en 15 jaar was respectievelijk 82, 63 en 55 en de prostaatkankerspecifieke overleving 92, 82 en 82. Alle onderzochte pathologische variabelen waren van prognostisch belang. De belangrijkste waren: vasculaire invasie (relatief risico (RR): 2,5), kapselperforatie (RR: 2,5), slecht gedifferentieerde tumor (RR: 1,8) en positieve laterale snijvlakken (RR: 1,6).
Conclusie
Radicale prostatectomie gaf goede resultaten wat betreft progressie en overleving bij patiënten met klinisch niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom.
Reacties