Vroege en late gevolgen

Traumatische dwarslaesies bij kinderen

Klinische praktijk
Jeroen P.M. Peters
William L.M. Kramer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5788
Abstract

Dames en Heren,

De levensverwachting van patiënten met een dwarslaesie is sterk verbeterd. In het eerste jaar na een trauma staat hun leven in het teken van revalidatie, maar daarna moeten ze vaak om zien te gaan met een blijvende beperking en een volledig veranderd toekomstbeeld. Vooral bij kinderen kan de impact van een dwarslaesie groot zijn. Aan de hand van 3 jonge patiënten illustreren we de verscheidenheid aan traumamechanismen en bespreken de epidemiologie en gevolgen van deze aandoening.

Patiënt A, een 14-jarig meisje, viel van haar paard en kwam met haar rug tegen een boom terecht. Zij droeg preventief een cap, maar geen beschermingsvest. Op de SEH vertelde ze dat ze direct na het ongeluk haar benen niet meer kon bewegen en er niets meer in voelde.

Bij lichamelijk onderzoek bevestigden we deze uitval; ook was er geen anale sfincterspanning. Röntgenfoto’s van de wervelkolom toonden een fractuur van…

Auteursinformatie

UMC Utrecht-Wilhelmina Kinderziekenhuis, afd. Kinderchirurgie, Utrecht.

Drs. J.P.M. Peters, coassistent (thans: arts-onderzoeker, afd. KNO-heelkunde, UMC Utrecht); dr. W.L.M. Kramer, kindertraumachirurg.

Contact drs. J.P.M. Peters (h.p.m.peters@students.uu.nl)

Verantwoording

Dr. F.W.A. van Asbeck, drs. A. van Iperen en drs. M. van Tol, revalidatieartsen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht, gaven commentaar op een eerdere versie van dit artikel.
Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 22 mei 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Jeroen P.M. Peters ICMJE-formulier
William L.M. Kramer ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties