Zie ook de artikelen op bl. 2060 en 2089.
Inleiding
Myasthenia gravis is een aandoening van de neuromusculaire synaps, die klinisch gekenmerkt wordt door wisselende zwakte van de willekeurig geïnnerveerde dwarsgestreepte spieren. De oorzaak van deze aandoening is gelegen in blokkade, versnelde afbraak of complementgebonden beschadiging door antistoffen tegen acetylcholinereceptoren, met als gevolg een niet meer optimaal functioneren van de neuromusculaire transmissie,1-3 resulterend in symptomen van snel uitgeputte spierkracht en fluctuerende spierzwakte. Deze antistoffen kunnen bij 75-90 van de patiënten met de gegeneraliseerde vorm van myasthenia gravis worden aangetoond.45
Het verband tussen myasthenia gravis en de thymus is sedert het begin van deze eeuw bekend.6 In het serum van patiënten met myasthenia gravis zijn auto-antilichamen tegen zowel dwarsgestreepte-spiercellen als in de thymus gelegen myoïde cellen aangetroffen.7 Verder kan men bij deze ziekte auto-antilichamen tegen schildklierepitheel, maagepitheel, kernsubstantie en het histocompatibiliteitsantigeen HLA-B8 vinden.8
De…
Thymectomie als behandeling van myasthenia gravis en van het thymoom
Haarlem, november 1991,
De submammaire incisie als toegangsweg bij mediane sternotomie en thymectomie bij vrouwen geeft, zoals Van Son et al. vermelden, inderdaad een kosmetisch fraai resultaat (1991;2069-73). Postoperatief kan evenwel een hypesthesie overblijven van de mediale tepelzijde en de huid caudaal tussen de tepels. De anterieure huidtakken van de intercostale zenuwen, die parasternaal de pectoralis-musculatuur doorboren en dan ombuigen naar de mediale mammahuid, worden bij de retromammaire, prepectorale dissectie gekliefd, ook als men laterale dissectie gekliefd, ook als men laterale dissectie zoveel mogelijk vermijdt.
Hoewel deze hypesthesie reversibel kan zijn,12 dient het esthetische voordeel van de submammaire incisie afgewogen te worden tegen de mogelijkheid van blijvende gevoelloosheid van genoemd huidgebied.
Bédard P, Keon WJ, Brais MP, Goldstein W. Submammary skin incision as a cosmetic approach to median sternotomy. Ann Thorac Surg 1986; 41: 339-41.
Brutel de la Rivière A, Brom GHM, Brom AG. Horizontal submammary skin incision for median sternotomy. Ann Thorac Surg 1981; 32: 101-4.