Samenvatting
Voor vele kankervormen komen doelgerichte behandelingen beschikbaar, waarvoor op grond van tumoreigenschappen ook rationele keuzes gemaakt kunnen worden.
Er is grote behoefte aan adequate biomarkers die het effect van doelgerichte therapie bij individuele kankerpatiënten kunnen voorspellen, om daarmee de juiste oncologische behandeling voor de juiste patiënt te kunnen bepalen. Zo kunnen nutteloze behandelingen en onnodige bijwerkingen vermeden worden, en kosten worden gereduceerd.
Bij borstkanker zijn de oestrogeenreceptor (ER) en de humane epidermale groeifactorreceptor 2 (HER2) voorbeelden van gestandaardiseerde, in gerandomiseerde onderzoeken gevalideerde, predictieve testen van behandeleffecten.
Voor genexpressieprofielen die samenhangen met tumorgroei worden ook gerandomiseerde onderzoeksdata verwacht.
Het kwantificeren van de predictieve waarde van testen op verwachte behandeleffecten in gerandomiseerde studies is kostbaar en tijdrovend. Gezien de toename van doelgerichte medicijnen en diagnostische en prognostische technieken, wordt in allerlei domeinen gezocht naar alternatieve onderzoeksopzetten die kunnen leiden tot snellere en efficiëntere bewijsvoering.
Reacties