Teamzorg: een noodzaak voor het met HIV geïnfecteerde kind

Klinische praktijk
S.P.M. Geelen
T.F.W. Wolfs
N. Nauta
S.M.R. de Lange
E.R. de Graeff-Meeder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1681-5
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 1696.

Dames en Heren,

Recent epidemiologisch onderzoek laat zien dat het aantal met HIV geïnfecteerde kinderen in Nederland de laatste jaren is toegenomen. Ook blijkt uit deze gegevens dat bij de meesten tenminste één en vaak twee ouders afkomstig zijn uit het buitenland en dat veelal andere leden van het gezin, onder wie de moeder, zelf met HIV geïnfecteerd zijn.1

De introductie van krachtige antiretrovirale combinatietherapie met een proteaseremmer, die sinds 1996 in Nederland ook bij kinderen wordt toegepast, heeft het toekomstperspectief voor kind en ouders ingrijpend veranderd. Waar voorheen de levensverwachting van het kind beperkt was en ernstige infecties en ontwikkelingsproblemen de resterende levensjaren bepaalden, is er nu hoop op een langer en kwalitatief beter leven. Echter, de ingewikkelde medicamenteuze therapie, de moeilijke sociale omstandigheden waarin de betreffende gezinnen verkeren, de verschillen in culturele en religieuze achtergrond van het merendeel van de…

Auteursinformatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis, Postbus 85.090, 3508 AB Utrecht.

Afd. Algemene Kindergeneeskunde en Infectieziekten: mw.dr.S.P.M. Geelen, dr.T.F.W.Wolfs en mw.dr.E.R.de Graeff-Meeder, kinderartsen; mw.N.Nauta, kinderverpleegkundig aidsconsulent.

Psychosociale afdeling: mw.S.M.R.de Lange, maatschappelijk werker.

Contact mw.dr.S.P.M.Geelen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties