Een 71-jarige patiënte komt op het spreekuur wegens een kortdurende woordvindstoornis met versprekingen. Dat lijkt in eerste instantie op een TIA, maar ondanks gebruik van een plaatjesaggregatieremmer kwamen de klachten terug. Korte tijd later kreeg zij ook acute draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Wat is er met deze patiënte aan de hand?
Samenvatting
Het syndroom van Susac is een auto-immuunangiopathie wat klassiek leidt tot de trias encefalopathie, retinopathie en gehoorverlies. Diagnostiek verloopt multidisciplinair en bestaat uit een MRI-hersenen, fluorescentieangiografie (FAG) en audiografie. Vroegtijdige behandeling is van belang voor een betere prognose met mogelijk reversibiliteit.
In dit artikel presenteren wij een 71-jarige vrouw met meerdere episodes van afzonderlijke klachten zoals een afasie, gedragsverandering, geheugenverlies en draaiduizeligheid met tinnitus. MRI van de hersenen liet kenmerkende signaalveranderingen van het corpus callosum zien, waardoor werd gedacht aan het syndroom van Susac. Met een afwijkend FAG en audiografie was de trias compleet. Hierop kreeg de patiënte een behandeling met immunosuppressiva, waarna cognitieve verbetering optrad.
Reacties