Subtiele huidafwijkingen in de mediaanlijn als aanduiding van een neurodermaal sluitingsdefect

Klinische praktijk
F.E. Bleeker
W.R. van Furth
C.M.A.M. van der Horst
C.B.L.M. Majoie
R.W. Koot
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2061-6
Abstract

Dames en Heren,

Het bekendste neurale sluitingsdefect is de spina bifida aperta, in de volksmond ‘open ruggetje’ genoemd. Daarnaast zijn er nog diverse andere verschijningsvormen van neurale sluitingsdefecten. Het grootste deel hiervan is niet duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van het lichaam. Men spreekt dan van een occult sluitingsdefect. Een dergelijk sluitingsdefect wordt meestal niet als zodanig herkend. Bij de zogenaamde neurodermale sluitingsdefecten kan er een subtiele huidafwijking zichtbaar zijn, die kan duiden op een onderliggende afwijking. Deze afwijking kan gepaard gaan met een infectie of neurologische verschijnselen; daarom is onderkenning, controle en eventuele behandeling ervan noodzakelijk.

In deze les demonstreren wij u 3 casussen van patiënten met huidafwijkingen in de mediaanlijn als uiting van een occult neurodermaal sluitingsdefect.

Patiënt A, een 2-jarige jongen, bezocht de polikliniek Plastische Chirurgie in verband met een kleine huidafwijking op de neus. Na een ongecompliceerde zwangerschap werd patiënt aterm geboren en hij maakte een…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Neurochirurgie: mw.F.E.Bleeker, assistent-geneeskundige; hr.dr.W.R.van Furth en hr.R.W.Koot (thans: Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Neurochirurgie, Leiden), neurochirurgen.

Afd. Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie: mw.prof.dr.C.M.A.M.van der Horst, plastisch chirurg.

Afd. Radiologie: hr.dr.C.B.L.M.Majoie, neuroradioloog.

Contact mw.F.E.Bleeker (f.e.bleeker@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties