Standaarden voor huisartsgeneeskundig handelen: een goed begin, maar geen einde

Opinie
B. Meyboom-de Jong
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:2124-6

Zie ook de artikelen op bl. 2135 en 2139.

In Nederland werken ruim 6000 huisartsen, die qua werkstijl erg van elkaar verschillen. Zo zijn er behalve apotheekhoudende huisartsen en huisartsen die thuisbevallingen begeleiden een groot aantal huisartsen die geen apotheek hebben, geen bevallingen leiden en nauwelijks eerste hulp bij ongelukken buitenshuis verlenen. Om bij deze interdoktervariatie de kwaliteit te waarborgen en enige gelijkgestemdheid te bewerkstelligen, zijn in de jaren tachtig door de beroepsgroep van huisartsen een aantal belangrijke stappen gezet. Het basistakenpakket van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en het standaardenbeleid van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) kwamen tot stand.1

Reeds in 1977, avant la lettre, werd door het NHG de eerste consensus gepubliceerd, die aanbevelingen van een groep huisartsen en specialisten omvatte voor het beleid van huisartsen bij hypertensie.2 In 1979 volgde een schema voor behandeling van patiënten met diabetes mellitus type II.3 In 1989 werd…

Auteursinformatie

Rijksuniversiteit, Faculteit der Geneeskunde, Vakgroep Huisartsgeneeskunde, Antonius Deusinglaan 4, 9713 AW Groningen. Mw.prof.dr.B.Meyboom-de Jong, huisarts.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties