Dames en Heren,
Vandaag gaan we het hebben over een geregeld optredend bijeffect van oncologische behandelingen: smaak- en reukveranderingen. Hoe beïnvloeden ze het dagelijks leven van patiënten? En wat kunnen wij doen om ze te helpen?
Oncologische behandelingen leiden vaak tot veranderingen in de smaak- en reukbeleving. Deze veranderingen kunnen kortdurend zijn, beperkt tot de duur van een behandeling, maar ook daarna nog optreden – soms jarenlang. Patiënten plaatsen smaak- en reukveranderingen in de top-5 van meest hinderlijke bijwerkingen. Vaak leiden ze dan ook tot een verminderde kwaliteit van leven.
In deze klinische les willen wij u laten zien dat dergelijke smaak- en reukveranderingen verschillende vormen kunnen aannemen en een negatieve impact hebben op het dagelijks leven van patiënten. Gerichte behandelingen staan nog in de kinderschoenen, maar een op smaak aangepast dieet of reuktraining kunnen soelaas bieden.
Patiënt A, een man van begin 70, onderging 3 jaar geleden immuuntherapie (pembrolizumab, een anti-PD-1 antilichaam) voor een gemetastaseerd melanoom. Hij staakte de behandeling destijds vanwege vermoeidheid en smaakverlies. Reukveranderingen traden niet op. Tot op heden is er sprake van een complete radiologische respons, maar zijn smaakveranderingen persisteren ook…
Reacties