Samenvatting
Doel
Nagaan of, en zo ja hoe, de serumscreening op foetale neurale-buisdefecten (NBD's) en Down-syndroom (DS) in de gedecentraliseerd georganiseerde Nederlandse obstetrische zorg uitvoerbaar en effectief zou kunnen zijn.
Opzet
Prospectief.
Plaats
Academisch Ziekenhuis Groningen.
Methode
Van 1 oktober 1990-30 november 1991 werd bij 2580 zwangeren, tussen 15 en 20 weken amenorroeduur, serumscreening (α-foetoproteïne en humaan choriongonadotrofine) verricht ter vaststelling van de kans op foetaal NBD en (of) DS.
Resultaten
Bij 5 zwangeren werd een foetus met DS gevonden en bij 2 een foetus met NBD, 1 met een omfalocele en 1 met het syndroom van Turner. Eén kind met NBD en 1 met DS werden niet prenataal gevonden. Van de 98 zwangeren ouder dan 36 jaar zagen er 68 af van een amnionpunctie omdat hun risico vastgesteld met de screeningsuitslag kleiner was dan op grond van hun leeftijd alleen.
Conclusie
De serumscreening naar NBD en DS is in principe uitvoerbaar en effectief. De rapportagesnelheid en het compleet maken van de follow-up vereisen speciale aandacht in de gedecentraliseerd opgezette obstetrische zorg in Nederland. Het percentage gevonden DS bij zwangeren ouder dan 36 jaar neemt door de screening nauwelijks af, wèl ziet een aanzienlijk deel van prenatale diagnostiek af. Overwogen moet worden een vergrote kans op DS, gebleken uit serumscreening, op te nemen in de officiële indicatielijst voor prenatale diagnostiek.
Reacties