Semaglutide voorschrijven als afslankmiddel: mag dat?

Vrouw die op een medicijnenpotje staat
Paul C. Rijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8347
Abstract

Afvallen met behulp van het diabetesmiddel semaglutide is een hype. De vraag naar het middel is zelfs zo groot dat er een wereldwijd tekort is ontstaan. Maar mag je semaglutide eigenlijk wel voorschrijven als afslankmiddel?

Samenvatting

Semaglutide is in Nederland geregistreerd als geneesmiddel voor patiënten met diabetes mellitus type 2. Wanneer een arts semaglutide voorschrijft als afslankmiddel, is er sprake van een offlabel toepassing en worden de kosten in principe niet vergoed door de zorgverzekeraar. Met de inwerkingtreding van de Geneesmiddelenwet in 2007 (Gnw) is het offlabel voorschrijven van medicatie wettelijk geregeld. Op grond van artikel 68 lid 1 Gnw is het offlabel voorschrijven van geneesmiddelen geoorloofd wanneer daarover binnen de beroepsgroep protocollen of standaarden bestaan. Vooralsnog is hier in Nederland met betrekking tot semaglutide geen sprake van. Wanneer protocollen en standaarden in ontwikkeling zijn, bepaalt hetzelfde artikel dat er overleg moet plaatsvinden tussen de voorschrijvend arts en een apotheker. Het begrip ‘protocollen of standaarden in ontwikkeling’ is voor meerdere uitleg vatbaar, zo blijkt uit de jurisprudentie.

Ongeacht voor welke interpretatie van het begrip ‘protocollen en standaarden in ontwikkeling’ wordt gekozen lijkt de wetenschappelijke onderbouwing voor semaglutide als afslankmiddel te mager. Geconcludeerd moet worden dat het offlabel voorschrijven van semaglutide als afslankmiddel door een arts op dit moment niet voldoet aan de eisen van artikel 68 lid 1 Gnw en derhalve niet geoorloofd is.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Leeuwarden, afd. Orthopedie, Leeuwarden: dr.mr. P.C. Rijk, orthopedisch chirurg.

Contact P.C. Rijk (p.rijk@mcl.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Paul C. Rijk ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Juridische vragen
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties