Een systematisch literatuuronderzoek

Schriftelijke euthanasieverklaringen van wilsonbekwame patiënten met dementie

Onderzoek
Kim de Nooijer
Veerle E. van de Wetering
Eric C.T. Geijteman
Liselotte Postma
Judith A.C. Rietjens
Agnes van der Heide
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D988
Abstract

Samenvatting

Doel

In kaart brengen van de kennis, ervaringen en opvattingen van zorgprofessionals, patiënten, hun naasten en de algemene bevolking over schriftelijke euthanasieverklaringen van wilsonbekwaam geworden patiënten.

Opzet

Systematisch literatuuronderzoek.

Methode

In Medline, Cochrane Library en Embase werd gezocht naar artikelen uit de periode 2002-2016.

Resultaten

Van de 775 aangetroffen artikelen voldeden er 11 aan de inclusiecriteria. Deze artikelen betroffen 6 kwantitatief opgezette onderzoeken, 4 kwalitatieve onderzoeken en 1 met een combinatie van beide. 9 artikelen gingen over patiënten met gevorderde dementie, 2 over patiënten met de ziekte van Huntington. Patiënten, hun naasten en mensen uit de algemene bevolking blijken beperkte kennis te hebben over schriftelijke euthanasieverklaringen. De meerderheid staat wel open voor de mogelijkheid van uitvoering ervan. Weinig mensen hebben een schriftelijke euthanasieverklaring opgesteld, ook weinig patiënten; eenmaal opgesteld wordt deze niet altijd effectief besproken met zorgprofessionals. Het merendeel van de zorgprofessionals denkt ten onrechte dat euthanasie op basis van een schriftelijke euthanasieverklaring niet is toegestaan. Een klein deel van de zorgprofessionals staat positief ten opzichte van de schriftelijke euthanasieverklaring; een zeer beperkte groep zou zelf bereid zijn om euthanasie uit te voeren op basis van een schriftelijke euthanasieverklaring. Er zijn maar weinig zorgprofessionals die dit ook daadwerkelijk hebben gedaan.

Conclusie

Er bestaat vrij brede steun vanuit het publiek en sympathie vanuit de zorgprofessionals voor de gedachte dat euthanasie op basis van een schriftelijke euthanasieverklaring bij wilsonbekwame patiënten mogelijk moet zijn. Er is wel een discrepantie tussen wat mensen verwachten en wat zorgprofessionals denken te kunnen doen.

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Maatschappelijke Gezondheidszorg, Rotterdam.

K. de Nooijer, student Health Sciences; mr. V.E. van de Wetering, onderzoeker in opleiding; drs. E.C.T. Geijteman, arts-onderzoeker; dr. J.A.C. Rietjens, gezondheidswetenschapper; prof.dr. A. van der Heide, arts-epidemioloog.

Erasmus Universiteit, Erasmus School of Law, Rotterdam.

Mr.drs. L. Postma, jurist.

Contact K. de Nooijer (k.denooijer@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: prof.dr. A. van der Heide ontving subsidie van ZonMw voor het onderzoek. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Kim de Nooijer ICMJE-formulier
Veerle E. van de Wetering ICMJE-formulier
Eric C.T. Geijteman ICMJE-formulier
Liselotte Postma ICMJE-formulier
Judith A.C. Rietjens ICMJE-formulier
Agnes van der Heide ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties