Eerste ervaringen met deze methode

Schildwachtklierprocedure bij het mondholtecarcinoom

Onderzoek
Géke B. Flach
Remco de Bree
Annelies van Schie
Otto S. Hoekstra
Elisabeth Bloemena
Jonas A. Castelijns
Isaäc van der Waal
C. René Leemans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1254

Samenvatting

Doel

Evaluatie van de klinische waarde van de schildwachtklierprocedure (SWK-procedure) bij de detectie van occulte lymfekliermetastasen bij patiënten met een klein mondholtecarcinoom.

Opzet

Prospectief observationeel onderzoek.

Methode

Patiënten in het VU Medisch Centrum met een T1-T2 transoraal te verwijderen mondholtecarcinoom zonder klinische halsmetastasen (N0) werden geïncludeerd. Alle patiënten ondergingen de procedure, waarbij de SWK werd geïdentificeerd en verwijderd. Bij een bewezen halskliermetastase werd een halsklierdissectie verricht. De primaire uitkomstmaat was de accuraatheid van de SWK-procedure, berekend met een 95%-betrouwbaarheidsinterval (BI). De referentiestandaard was 12 maanden follow-up.

Resultaten

De inclusie betrof 25 patiënten. Bij 7 patiënten werd met de SWK-procedure een lymfekliermetastase gedetecteerd. Bij 1 andere patiënt werd peroperatief een verdachte lymfeklier verwijderd welke geen SWK betrof, maar wel een macrometastase bevatte. De als SWK geduide lymfeklier was vrij van metastase. Bij 1 patiënt kon geen SWK worden opgespoord. Gemiddeld werden 2,3 SWK’s verwijderd per patiënt, met een totaal van 58 SWK’s. De meeste waren gelokaliseerd in halsregio of ‘level’ II (22/58). Tweemaal werd de enige positieve SWK in level IV gedetecteerd. Van de 17 patiënten zonder aangetoonde halskliermetastase ontwikkelde 1 patiënt een metastase gedurende follow-up. De sensitiviteit van de SWK-procedure was 78% (7/9; 95%-BI: 50-92) en de negatief voorspellende waarde was 89% (16/18; 95%-BI: 71-96).

Conclusie

Voor de detectie van occulte lymfekliermetastasen bij een klein mondholtecarcinoom lijkt de SWK-procedure een nauwkeurige techniek te zijn. Met de SWK-procedure kunnen halskliermetastasen in onverwachte levels worden opgespoord. Bij aanwezigheid van een macrometastase bestaat een vergroot risico op een fout-negatief resultaat met de SWK-procedure.

Auteursinformatie

Vrije Universiteit Medisch Centrum, Amsterdam.

Afd. Kno-heelkunde/Hoofd-halschirurgie: drs. G.B. Flach, artsonderzoeker; prof.dr. R. de Bree, kno-arts; prof. dr. C.R. Leemans, kno-arts.

Afd. Nucleaire Geneeskunde en PET-research: drs. A. van Schie, nucleair geneeskundige; prof.dr. O.S. Hoekstra, nucleair geneeskundige.

Afd. Radiologie: prof.dr. J.A. Castelijns, radioloog.

Afd. Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie: prof.dr. I. van der Waal, kaakchirurg (tevens Academisch Centrum voor Tandheelkunde, Amsterdam).

Contact prof.dr. R. de Bree (r.bree@vumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 10 december 2009

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties