Risicomanagement rond QT-verlengende geneesmiddelen

Hand die een tablet vasthoudt
Vincent L. Aengevaeren
Maatje D.A. van Gastel
Hanneke W.H.A. Fleuren
Ira Helsloot
Rypko J. Beukema
C. (Kees) Kramers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D7453
Abstract

Artsen nemen vaak maatregelen om het risico op QT-verlenging door medicatie te verlagen, bijvoorbeeld door een alternatief middel voor te schrijven. Er is echter veel onzeker aan dit risico. Zijn die maatregelen wel proportioneel?

Een 70-jarige vrouw is opgenomen vanwege een geïnfecteerd ulcus aan digitus IV van haar linker hand. Zij gebruikt amiodaron vanwege atriumfibrilleren. In de wondkweek wordt een Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa aangetoond. De patiënte wordt daarom gedurende één week intraveneus behandeld met piperacilline/tazobactam. Het antibiogram laat, voor wat de orale antibiotica betreft, alleen goede gevoeligheid zien voor ciprofloxacine. Het ecg laat een linkerbundeltakblok zien met een QTc-tijd van 490 ms en de kaliumconcentratie in het bloed is 3,7 mmol/l.

Is het risico op plotse hartdood als gevolg van QT-verlenging door ciprofloxacine dusdanig hoog dat piperacilline/tazobactam klinisch gecontinueerd moet worden, of kan deze patiënte thuis verder behandeld worden met ciprofloxacine?

QT-verlengende medicatie en plotse hartdood: de risico-regelreflex

Het is bekend dat QT-verlenging kan optreden bij verscheidene cardiale én niet-cardiale geneesmiddelen (tabel 1 en www.crediblemeds.org) en dat dit een risico geeft op torsade de pointes (TdP). TdP is een polymorfe ventriculaire…

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Cardiologie, Nijmegen: dr. V.L. Aengevaeren, aios cardiologie; dr. R.J. Beukema, cardioloog-elektrofysioloog. UMCG, afd. Interne Geneeskunde, Groningen: dr. M.D.A. van Gastel, aios interne geneeskunde. Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, afd. Apotheek-Klinische Farmacie, Nijmegen: drs. H.W.H.A. Fleuren, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog; prof.dr. C. Kramers, internist-klinisch farmacoloog (tevens: Radboudumc, afd. Inwendige Geneeskunde en Apotheek, Nijmegen). Radboud Universiteit, Nijmegen: prof.dr. I. Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid.

Contact V.L. Aengevaeren (vincent.aengevaeren@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Vincent L. Aengevaeren ICMJE-formulier
Maatje D.A. van Gastel ICMJE-formulier
Hanneke W.H.A. Fleuren ICMJE-formulier
Ira Helsloot ICMJE-formulier
Rypko J. Beukema ICMJE-formulier
C. (Kees) Kramers ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties