Samenvatting
-
Behandeling vroeg in het ziekteproces samen met een snelle diagnose hebben een positieve invloed op de klinische uitkomst bij patiënten met reumatoïde artritis (RA).
-
Therapeutische strategieën, waaronder het gebruik van combinaties van ‘disease-modifying antirheumatic drugs’ (DMARD’s), hebben bewezen effectief te zijn, zonder relatief veel bijwerkingen.
-
Nieuwe inzichten in de pathofysiologie van RA hebben geleid tot de ontwikkeling van nieuwe therapeutische middelen welke hebben aangetoond zeer doeltreffend te zijn.
-
Patiënten zullen scherp moeten worden gemonitord ten aanzien van het effect van de behandeling op daling van de ziekteactiviteit, waarop vervolgens een aanpassing van de behandelingsstrategie plaatsvindt in geval van een suboptimale behandeling.
-
Voor het omgaan met de gevolgen van de ziekte zijn verschillende niet-medicamenteuze interventies, zoals oefentherapie en educatie, ter beschikking.
-
Optimalisering van de behandeling van RA middels deze benaderingen zal het doel van de huidige behandeling nog meer realiseren: het behalen en behouden van remissie en daarmee een optimaal niveau van functioneren.
Reacties