Psychosociale aspecten van het zogenaamde korte-darmsyndroom bij kinderen

Onderzoek
P.L.P. Brand
W.S.M. de Haan
M.J. Affourtit
D. Tibboel
F.C. Verhulst
J.C. Molenaar
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:2078-81
Abstract

Samenvatting

In een retrospectief onderzoek bij 16 patiënten met (aangeboren) darmwafwijkingen in leeftijd variërend van 2 tot 12 jaar werd aandacht besteed aan de psychosociale aspecten van het korte-darmsyndroom. Met de ouders van de kinderen werden gesprekken gevoerd. Vragenlijsten over gedragsproblemen en emotionele problemen bij kinderen werden door ouders en leerkrachten ingevuld. Zowel ouders als kinderen bleken een redelijk niveau van aanpassing te hebben bereikt.

De emoties van de ouders met betrekking tot de periode waarin hun kinderen ernstig ziek in het ziekenhuis lagen, bleken ten tijde van het onderzoek nog opvallend sterk aanwezig. Alhoewel de meeste kinderen geen uitgesproken gedragsproblemen of emotionele problemen toonden, bleken er op het gebied van aandacht en gedrag wel problemen te bestaan die bij sommige kinderen het functioneren op school bemoeilijkten. Dit kwam onder andere tot uiting in slechte schoolresultaten.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Sophia Kinderziekenhuis, Gordelweg 160, 3038 GE Rotterdam.

Afd. Kinderchirurgie: P.L.P.Brand, medisch student; M.J.Affourtit, assistent-geneeskundige; dr.D.Tibboel, kinderarts; prof.dr.J.C.Molenaar, chirurg.

Afd. Kinderpsychiatrie: mw.drs.W.S.M.de Haan, psycholoog; prof.dr.F.C.Verhulst, kinderpsychiater.

Contact mw.drs.W.S.M.de Haan

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties