Afweging tussen noodzaak en nadelen

Protonpompremmers bij gebruik van clopidogrel

Klinische praktijk
Kim van der Elst
Berdien Oortgiesen
Willemien Kruik-Kollöffel
Mels Hoogendoorn
Sjoerd Hofma
Eric van Roon
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3363
Abstract
Download PDF

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Samenvatting

Rationale

Geadviseerd wordt om patiënten die carbasalaatcalcium of acetylsalicylzuur (ASA) gebruiken een protonpompremmer (PPI) voor te schrijven ter voorkoming van gastro-intestinale (GI) bloedingen. Moet dit advies ook gelden voor patiënten die clopidogrel als monotherapie gebruiken, wat in de praktijk steeds vaker gebeurt?

Methode

In een systematisch literatuuronderzoek naar het optreden van GI-bloedingen bij clopidogrel versus ASA includeerden wij 9 studies waarin het risico op GI-bloedingen bij ASA werd vergeleken met clopidogrel als monotherapie.

Resultaten

Uit deze 9 onderzoeken naar clopidogrel en ASA komt naar voren dat het risico op een GI-bloeding ook bij monotherapie met clopidogrel verhoogd is en dat dit vergelijkbaar is met het risico bij gebruik van ASA.

Conclusie

Op basis van de huidige literatuur adviseren wij pantoprazol voor te schrijven aan patiënten die clopidogrel als monotherapie gebruiken en aanvullende risicofactoren voor een GI-bloeding hebben, conform de werkwijze bij laag gedoseerd ASA. Het risico op GI-bloedingen moet worden afgewogen tegen de nadelen van PPI-gebruik.

Kernpunten
  • Het risico op gastro-intestinale bloedingen bij gebruik van acetylsalicylzuur of monotherapie met clopidogrel lijkt vergelijkbaar te zijn op basis van de huidige literatuur.
  • Overweeg een protonpompremmer voor te schrijven bij patiënten die clopidogrel als monotherapie gebruiken en die aanvullende risicofactoren hebben.
  • Het risico op gastro-intestinale bloedingen bij clopidogrel als monotherapie moet voor de individuele patiënt worden afgewogen tegen de nadelen van protonpompremmers.

artikel

Casus

Een 86-jarige man wordt in het ziekenhuis opgenomen met een ischemisch CVA. Conform de NHG-standaard ‘Beroerte’ begint u met het voorschrijven van clopidogrel als monotherapie. U bent gewend bij het gebruik van acetylsalicylzuur en bijkomende risicofactoren, zoals een leeftijd boven de 80 jaar, een protonpompremmer voor te schrijven. Maar is een protonpompremmer bij clopidogrel als monotherapie wel noodzakelijk?

In dit artikel geven wij een overzicht van de literatuur over het risico op gastro-intestinale (GI) bloedingen bij gebruik van clopidogrel vergeleken met acetylsalicylzuur (ASA). Ook geven wij een antwoord op de vraag of een protonpompremmer (PPI) toegevoegd moet worden bij gebruik van clopidogrel.

Werkingsmechanisme

Clopidogrel en ASA behoren tot de trombocytenaggregatieremmers en worden toegepast als secundaire preventie van arteriële trombo-embolie (tabel 1).1 Salicylaten kunnen door een lokaal effect het GI-slijmvlies beschadigen. Daarnaast hebben zij een systemisch effect door remming van slijmvliesbeschermende prostaglandines via de inhibitie van COX-1. Clopidogrel is niet ulcerogeen, maar vertraagt vermoedelijk de genezing van veelvoorkomende, kleine, asymptomatische ulcera, waardoor de kans op symptomatische ulcera toeneemt.1,2 Bovendien leidt het plaatjesremmende effect van clopidogrel tot verergering van bestaande scheurtjes in het maagslijmvlies, wat het optreden van bloedingen bevordert.3

Tabel 1
Geregistreerde indicaties van clopidogrel als secundaire preventie van arteriële trombo-embolie
Tabel 1 | Geregistreerde indicaties van clopidogrel als secundaire preventie van arteriële trombo-embolie

Gastro-intestinale bloedingen

Bij het gebruik van trombocytenaggregatieremmers is het risico op GI-bloedingen verhoogd.3-6 Daarom geven de richtlijnen de aanbeveling om maagbescherming toe te voegen wanneer een patiënt die ASA gebruikt ook andere risicofactoren vertoont.7-9 Voor de overige trombocytenaggregatieremmers ontbreken concrete adviezen.

Studies naar het bloedingsrisico bij gebruik van clopidogrel vergeleken met ASA komen niet tot eenduidige conclusies en voor PPI-gebruik bij clopidogrel gelden mogelijk dezelfde adviezen als voor de toepassing bij ASA.7 Ook de richtlijn ‘Herseninfarct en hersenbloeding’ geeft aan dat zolang additionele gegevens ontbreken, het raadzaam lijkt om voor clopidogrel voorzichtigheidshalve dezelfde risicofactoren aan te houden als voor laag gedoseerd ASA (tabel 2).5,7,10

Tabel 2
Risicofactoren voor gastro-intestinale bloedingen bij lage dosis acetylsalicylzuur
Tabel 2 | Risicofactoren voor gastro-intestinale bloedingen bij lage dosis acetylsalicylzuur

Zoekstrategie literatuurstudie

Om de vraag uit de casus te kunnen beantwoorden hebben wij een systematisch literatuuronderzoek gedaan naar het optreden van GI-bloedingen bij gebruik van clopidogrel versus ASA. Dit leverde 291 Engelstalige artikelen op, die alle door de twee eerste auteurs zijn beoordeeld. Uiteindelijk hebben wij 9 studies geïncludeerd waarin het risico op GI-bloedingen bij ASA werd vergeleken met clopidogrel als monotherapie (figuur). Studies met patiënten die in het verleden een ulcus hadden, hebben wij niet meegenomen.

Figuur
Stroomschema van de zoekstrategie naar studies over het risico op een gastro-intestinale bloeding bij clopidogrel en acetylsalicyzuur
Figuur | Stroomschema van de zoekstrategie naar studies over het risico op een gastro-intestinale bloeding bij clopidogrel en acetylsalicyzuur
Voor dit systematisch literatuuronderzoek in PubMed gebruikten wij de volgende zoekterm: ("clopidogrel"[Supplementary Concept] OR clopidogrel[tiab] OR plavix[tiab]) AND ("aspirin"[MeSH] OR aspirin*[tiab] OR acetylsalicylic acid[tiab]) AND ("Gastrointestinal Hemorrhage"[Mesh] OR "Peptic Ulcer"[Mesh] OR gastrointestinal hemorrhage*[tiab] OR gastrointestinal bleed*[tiab] OR gastrointestinal event*[tiab] OR peptic ulcer*[tiab] OR stomach ulcer*[tiab] OR gastric ulcer*[tiab] OR gastric bleed*[tiab] OR gastric hemorrhag*[tiab] OR gastrointestinal adverse event*[tiab] OR GI bleed*[tiab] OR GI hemorrhag*[tiab] OR GIB[tiab] OR UGIB[tiab] OR LGIB[tiab]).

Resultaten

Tabel 3 geeft een overzicht van de onderzoeken waarin de risico’s op een GI-bloeding bij clopidogrel en bij ASA als monotherapie met elkaar werden vergeleken.11-19 De meeste hiervan zijn retrospectieve patiënt-controlestudies waarbij het optreden van een bloeding in het bovenste deel van het maag-darmkanaal de primaire uitkomstmaat was. 4 studies lieten zien dat het risico op GI-bloedingen bij clopidogrel en ASA vergelijkbaar was, in 3 studies gaf clopidogrel een lager risico op GI-bloedingen dan ASA en in 2 studies was het risico op GI-bloedingen bij clopidogrel hoger dan bij ASA. De grootste retrospectieve patiënt-controlestudie vond een hoger risico voor clopidogrel dan voor ASA,16 maar in een posthoc-analyse van 6 gerandomiseerde onderzoeken werd een vergelijkbaar risico gezien.19

Tabel 3
Overzicht studies naar risico gastro-intestinale bloedingen bij clopidogrel versus acetylsalicylzuur
Tabel 3 | Overzicht studies naar risico gastro-intestinale bloedingen bij clopidogrel versus acetylsalicylzuur

Beschouwing

Uit de bestudeerde onderzoeken naar clopidogrel en ASA komt naar voren dat het risico op een GI-bloeding ook bij gebruik van clopidogrel als monotherapie verhoogd is en vergelijkbaar lijkt met het risico op GI-bloedingen bij gebruik van ASA.

Beschermend effect PPI

Het toevoegen van een PPI aan de behandeling met laag gedoseerd ASA reduceert het risico op een bovenste GI-bloeding met 70-90%.5 Ook wordt het risico op een bovenste GI-bloeding statistisch significant verlaagd door het toevoegen van omeprazol bij patiënten die een combinatie van ASA en clopidogrel gebruiken.4 Recentelijk is een meta-analyse gepubliceerd met in totaal ruim 70.000 patiënten die zowel clopidogrel als een PPI gebruikten.6 De uitkomstmaat was het aantal endoscopisch bevestigde maag- en duodenumbloedingen. Statistisch significant minder bloedingen werden gevonden onder de clopidogrelgebruikers die tevens een PPI gebruikten (oddsratio (OR): 0,40; 95%-BI: 0,22-0,74). Wanneer alleen naar de gerandomiseerde onderzoeken of ‘propensity score matched’ gegevens werd gekeken – die betroffen ruim 11.000 patiënten – nam het optreden van een GI-bloeding in de groep PPI-gebruikers zelfs nog verder af (OR: 0,24; 95%-BI: 0,09-0,62).6 Gezien de uitkomsten van de bestudeerde onderzoeken en de aanbevelingen uit het HARM-rapport – over geneesmiddel-gerelateerde ziekenhuisopnames – lijkt het raadzaam om voor clopidogrel dezelfde risicofactoren aan te houden als voor ASA en een PPI toe te voegen aan de behandeling met clopidogrel als er aanvullende risicofactoren zijn.9

Nadelen PPI’s

Naast het beschermende effect van PPI’s op de maag kent het gebruik ervan ook nadelen.20-22 In observationele studies is een verband gevonden tussen PPI-gebruik en een verhoogd risico op infecties, zoals gastro-enteritis en pneumonie. Tevens wordt in sommige studies een licht verhoogd risico op botfracturen gezien; dit verband kan echter ook samenhangen met de onderliggende aandoeningen waarvoor PPI’s worden voorgeschreven. Daarnaast tonen meerdere recente onderzoeken een verhoogd risico op hypomagnesiëmie en een vitamine B12-tekort aan, vooral bij langdurig gebruik van een PPI. Ook was er in observationele onderzoeken een correlatie tussen PPI’s en het risico op acute tubulo-interstitiële nefritis en op chronisch nierfalen, waarbij het risico op chronisch nierfalen groter was bij hogere doseringen van de PPI. Tot slot werd een correlatie tussen PPI-gebruik en het risico op dementie gevonden bij patiënten die ouder waren dan 75 jaar.20,21

Aangezien het bij al deze mogelijke bijwerkingen om achteraf gevonden verbanden gaat, kan een oorzakelijk verband op basis van deze gegevens niet worden vastgesteld. PPI’s worden immers ook vaak voorgeschreven bij kwetsbare patiënten met veel comorbiditeit en een verhoogd risico op bijvoorbeeld nierfalen of dementie. Bij een aantal van de onderzoeken werd getracht te corrigeren voor bekende risicofactoren.20-22 De genoemde onderzoeken waarin verbanden tussen PPI’s en verschillende ziektebeelden werden gevonden, zijn een aanwijzing dat het gebruik van PPI’s niet zonder nadelen is. Op basis van de huidige literatuur zijn wij van mening dat de bewezen voordelen van een PPI bij het voorkómen van een GI-bloeding opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen, waarbij het wel zaak is op deze bijwerkingen bedacht te zijn.

Interacties?

Verschillende studies geven aan dat het risico op cardiovasculaire complicaties mogelijk verhoogd is bij gelijktijdig gebruik van clopidogrel en een PPI, mogelijk door een verminderde omzetting van clopidogrel in de actieve metaboliet. Dat zou dan het gevolg zijn van de remming van het hepatische cytochroom P450 (CYP) 2C19-enzym door PPI’s. Pantoprazol, de PPI die de activiteit van het CYP2C19-enzym het minst beïnvloedt, wordt aanbevolen als een patiënt tevens clopidogrel gebruikt.10,23 Toch wordt de klinische relevantie van deze interactie door verschillende studies ter discussie gesteld.10,24

In de reeds genoemde grote meta-analyse hadden patiënten die naast clopidogrel een PPI gebruikten, slechtere uitkomsten op de uitkomstmaten algehele mortaliteit, myocardinfarct, acuut coronair syndroom en CVA, vergeleken met patiënten op clopidogrel monotherapie zonder PPI.6 Wanneer echter vervolgens de observationele studies geëxcludeerd werden en alleen gerandomiseerde onderzoeken of onderzoeken met ‘propensity score matching’ werden geïncludeerd, vond men geen statistisch significant verschil in mortaliteit en cardiovasculaire complicaties tussen patiënten die wel en patiënten die geen PPI gebruikten. De PPI-gebruikers waren ouder en hadden meer comorbiditeit. Dit impliceert dat PPI-gebruik mogelijk een indicator is voor een verhoogd risico op cardiovasculaire gebeurtenissen in plaats van een directe oorzaak van een verhoogd cardiovasculair risico.6

Beperkingen en vervolgonderzoek

De studies die wij in dit artikel bespreken, hebben ook beperkingen. Zo zijn het vooral retrospectieve onderzoeken, met mogelijke onder- of overrapportage, respectievelijk buiten en in het ziekenhuis. Daarnaast ontbreekt in een aantal studies de dosering van clopidogrel, is het aantal ‘events’ (GI-bloedingen) in sommige studies klein en werden risicogroepen in enkele studies geëxcludeerd.11 Verder werd in een deel van de onderzoeken de ernst van de bloeding en de locatie in het maag-darmkanaal niet gespecificeerd; daardoor zijn deze mogelijk niet in alle studies hetzelfde. Tevens zijn in de verschillende onderzoeken verschillende maten voor de risicoschatting gebruikt, zoals een oddsratio of een relatief risico, en werd meestal niet aangegeven of de gevonden risico’s bij ASA en clopidogrel statistisch significant van elkaar verschilden.

Conclusie

Er is behoefte aan gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van clopidogrel als monotherapie, met en zonder toevoeging van een protonpompremmer. Op basis van de huidige literatuur is ons advies pantoprazol te overwegen bij patiënten die clopidogrel als monotherapie krijgen en bij wie sprake is van aanvullende risicofactoren (zie tabel 2), conform de werkwijze bij laag gedoseerd ASA.

Het is belangrijk PPI’s alleen voor te schrijven wanneer er een terechte indicatie is, maar patiënten de PPI niet te onthouden als deze geïndiceerd is, aangezien ernstige bijwerkingen van PPI’s zeldzaam zijn. Meer gerandomiseerd onderzoek is nodig om deze risico’s beter in kaart te brengen. Voor de individuele patiënt moet het risico op een GI-bloeding worden afgewogen tegen de nadelen van PPI-gebruik. Wanneer u een PPI voorschrijft is het raadzaam het gebruik ervan regelmatig te evalueren en is het wenselijk de patiënt te controleren op bijwerkingen.

Literatuur
  1. Kennisbank KNMP. Antitrombotica.https://kennisbank.knmp.nl/article/Informatorium_Medicamentorum/G744.html, geraadpleegd op 29 juni 2018.

  2. Cryer B. Reducing the risks of gastrointestinal bleeding with antiplatelet therapies. N Engl J Med. 2005;352:287-9.Medline

  3. Abraham NS, Hlatky MA, Antman EM, et al; ACCF/ACG/AHA. ACCF/ACG/AHA 2010 expert consensus document on the concomitant use of proton pump inhibitors and thienopyridines: a focused update of the ACCF/ACG/AHA 2008 expert consensus document on reducing the gastrointestinal risks of antiplatelet therapy and NSAID use. A Report of the American College of Cardiology Foundation Task Force on Expert Consensus Documents. J Am Coll Cardiol. 2010;56:2051-66.doi:10.1016/j.jacc.2010.09.010.Medline

  4. Bhatt DL, Cryer BL, Contant CF, et al; COGENT Investigators. Clopidogrel with or without omeprazole in coronary artery disease. N Engl J Med. 2010;363:1909-17.doi:10.1056/NEJMoa1007964.Medline

  5. Mo C, Sun G, Lu ML, et al. Proton pump inhibitors in prevention of low-dose aspirin-associated upper gastrointestinal injuries. World J Gastroenterol. 2015;21:5382-92.doi:10.3748/wjg.v21.i17.5382.Medline

  6. Cardoso RN, Benjo AM, DiNicolantonio JJ, et al. Incidence of cardiovascular events and gastrointestinal bleeding in patients receiving clopidogrel with and without proton pump inhibitors: an updated meta-analysis. Open Heart. 2015;2:e000248.Medline

  7. Warlé-van Herwaarden MF, Kramers C, Sturkenboom MC, van den Bemt PM, De Smet PA; Dutch HARM-Wrestling Task Force. Targeting outpatient drug safety: recommendations of the Dutch HARM-Wrestling Task Force. Drug Saf. 2012;35:245-59.doi:10.2165/11596000-000000000-00000.Medline

  8. Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO.NSAID-gebruik en preventie van maagschade. Utrecht: CBO; 2003.

  9. NHG-Standaard Maagklachten (Derde herziening). Utrecht: NHG; 2013.

  10. Richtlijn herseninfarct en hersenbloeding. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Neurologie; 2017.

  11. CAPRIE Steering Committee. A randomised, blinded, trial of clopidogrel versus aspirin in patients at risk of ischaemic events (CAPRIE). Lancet. 1996;348:1329-39.Medline

  12. Hallas J, Dall M, Andries A, et al. Use of single and combined antithrombotic therapy and risk of serious upper gastrointestinal bleeding: population based case-control study. BMJ. 2006;333:726.doi:10.1136/bmj.38947.697558.AE.Medline

  13. Ibáñez L, Vidal X, Vendrell L, Moretti U, Laporte JR; Spanish-Italian Collaborative Group for the Epidemiology of Gastrointestinal Bleeding. Upper gastrointestinal bleeding associated with antiplatelet drugs. Aliment Pharmacol Ther. 2006;23:235-42.doi:10.1111/j.1365-2036.2006.02759.x.Medline

  14. Lanas A, García-Rodríguez LA, Arroyo MT, et al; Asociación Española de Gastroenterología. Risk of upper gastrointestinal ulcer bleeding associated with selective cyclo-oxygenase-2 inhibitors, traditional non-aspirin non-steroidal anti-inflammatory drugs, aspirin and combinations. Gut. 2006;55:1731-8.doi:10.1136/gut.2005.080754.Medline

  15. Delaney JA, Opatrny L, Brophy JM, Suissa S. Drug drug interactions between antithrombotic medications and the risk of gastrointestinal bleeding. CMAJ. 2007;177:347-51.doi:10.1503/cmaj.070186.Medline

  16. Grove EL, Würtz M, Schwarz P, Jørgensen NR, Vestergaard P. Gastrointestinal events with clopidogrel: a nationwide population-based cohort study. J Gen Intern Med. 2013;28:216-22.doi:10.1007/s11606-012-2208-0.Medline

  17. Gonzalez-Perez A, Saez ME, Johansson S, Himmelmann A, Garcia Rodriguez LA. Risk of bleeding after hospitalization for a serious coronary event: a retrospective cohort study with nested case-control analyses. BMC Cardiovasc Disord. 2016;16:164.Medline

  18. Cea Soriano L, Fowkes FGR, Allum AM, Johansson S, García Rodriguez LA. Predictors of bleeding in patients with symptomatic peripheral artery disease: a cohort study using the health improvement network in the united kingdom. Thromb Haemost. 2018;118:1101-12.doi:10.1055/s-0038-1646923.Medline

  19. Hilkens NA, Algra A, Kappelle LJ, et al; CAT Collaboration. Early time course of major bleeding on antiplatelet therapy after TIA or ischemic stroke. Neurology. 2018;90:e683-9.doi:10.1212/WNL.0000000000004997.Medline

  20. van Herwaarden N, Bos JM, Velman B, et al.Protonpompremmers: niet zo veilig als ze lijken. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D487.

  21. de Wit NJ, Numans ME.Nieuwe bijwerkingen van protonpompremmers. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D338.

  22. Harmsze AM, de Boer A, Boot H, et al.Interactie tussen clopidogrel en protonpompremmers. Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A2442Medline.

  23. Cuisset T, Frere C, Quilici J, et al. Comparison of omeprazole and pantoprazole influence on a high 150-mg clopidogrel maintenance dose the PACA (Proton Pump Inhibitors And Clopidogrel Association) prospective randomized study. J Am Coll Cardiol. 2009;54:1149-53.doi:10.1016/j.jacc.2009.05.050.Medline

  24. Focks JJ, Brouwer MA, van Oijen MG, Lanas A, Bhatt DL, Verheugt FW. Concomitant use of clopidogrel and proton pump inhibitors: impact on platelet function and clinical outcome- a systematic review. Heart. 2013;99:520-7.doi:10.1136/heartjnl-2012-302371.Medline

Auteursinformatie

Medisch Centrum Leeuwarden, Leeuwarden. Afd. Klinische Farmacie en Farmacologie: dr. K. van der Elst, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog (tevens: Ziekenhuisgroep Twente, ZGT apotheek); B. Oortgiesen MSc, ziekenhuisapotheker in opleiding; prof.dr. E. van Roon, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog (tevens: Rijksuniversiteit Groningen, faculteit Farmacie, afd. Farmacotherapie, -Epidemiologie en -Economie). Afd. Interne Geneeskunde: dr. M. Hoogendoorn, internist-hematoloog. Afd. Cardiologie: dr. S. Hofma, interventiecardioloog. Ziekenhuisgroep Twente, ZGT apotheek, Almelo: drs. W. Kruik-Kollöffel, ziekenhuisapotheker (tevens Ziekenhuisfarmacie, Saxenburgh Groep).

Contact B. Oortgiesen (Berdien.Oortgiesen@znb.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Kim van der Elst en Berdien Oortgiesen hebben evenveel bijgedragen aan deze publicatie en delen het eerste-auteurschap.

Auteur Belangenverstrengeling
Kim van der Elst ICMJE-formulier
Berdien Oortgiesen ICMJE-formulier
Willemien Kruik-Kollöffel ICMJE-formulier
Mels Hoogendoorn ICMJE-formulier
Sjoerd Hofma ICMJE-formulier
Eric van Roon ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Geachte auteurs,

In tabel 1 staat dat er een indicatie is voor clopidogrel plus ASA bij patiënten met atriumfibrilleren bij wie een contraindicatie voor een coumarinederivaat bestaat. Deze indicatie is inmiddels achterhaald. De reden hiervoor is dat trombocytenaggregatieremming een gelijkwaardig bloedingsrisico geeft als orale antistolling echter niet beschermt tegen trombo-embolie bij atriumfibrilleren. Een gedegen alternatief voor een coumarinederivaat bij deze indicatie is de NOAC.

Bram Kok, AIOS interne geneeskunde

Referenties:

1. 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. European Heart Journal, Volume 37, Issue 38, 7 October 2016, Pages 2893–2962.

2. NHG-standaard Atriumfibrilleren (Atriumfibrilleren M79 (Actualisering september 2017; herzien t.o.v. de versie van 2013)). https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/nhg-standaard-atriumfibril…

Egbert de Jongh
et al.

De conclusie van Van der Elst e.a. dat pantoprazol nodig is bij clopidogrel ‘monotherapie’ ‘conform de werkwijze bij laag gedoseerd acetylsalicylzuur (ASA)’ delen wij niet. Pantoprazol kan wel zinvol zijn bij clopidogrel ‘monotherapie’, maar (pas) als er meer risicofactoren op maagbloeding (zoals hoge leeftijd, ulcus, bepaalde comorbiditeit/comedicatie) aanwezig zijn dan bij ASA ‘monotherapie’. Helaas is een algoritme hiervoor getalsmatig niet onderbouwd zoals bij laaggedoseerd ASA in het HARM-Wrestling rapport.

Met ‘monotherapie’ bedoelen van der Elst e.a. waarschijnlijk: clopidogrel zonder ASA-gebruik. Uit geïncludeerde onderzoeken* (Hallas, Ibanez, Lanas en Garcia) blijkt het risico op een maagbloeding bij ASA, zoals verwacht, duidelijk aanwezig en statistisch significant hoger dan in de placebogroep (RR/OR 1,79 – 4,00). Echter dat risico is bij clopidogrel in alle onderzoeken lager (RR/OR 1,10 – 2,80) en in drie onderzoeken statistisch niet significant. Het risico op maagbloeding bij clopidogrel lijkt dus lager dan bij ASA. Clopidogrel ontbeert ook het ulcerogene effect op de maagwand van ASA.

Daarnaast blijkt uit Kwok [1]** dat bij een zeer lage kwaliteit GRADE-bewijs een niet significant PPI-effect op het voorkomen van maagcomplicaties wordt gevonden (OR 0,60: 95%BI 0,14 tot 2,61; follow up 1 jaar). Daarmee is er onvoldoende bewijs voor het preventief effect van een PPI.

Vooral bij een preventieve maatregel maken deze onzekerheden dat de toenemende kennis over PPI-bijwerkingen nog een reden is voor terughoudender PPI-gebruik bij clopidogrel ‘monotherapie’.

De richtlijn ‘Herseninfarct en hersenbloeding’ verschilt met hetgeen van der Elst e.a. schrijven, en stelt: “…hoeft een PPI ter preventie van maagbloedingen bij clopidogrelgebruikers waarschijnlijk minder snel gegeven te worden dan bij laaggedoseerd ASA-gebruikers.”[2].

* Ons systematisch literatuuronderzoek (zoekstrategie beschikbaar) onderscheidt in tegenstelling tot van der Elst e.a. ‘hoge’ (maagbloeding) binnen de GI bloedingen. Een PPI is effectief bij maagbloedingen zodat alleen onderzoeken met informatie daarover relevant zijn. We excludeerden Caprie, Delaney, Grove en Hilkens omdat zij maagbloedingen niet specificeren en Gonzales-Perez en Cea-Soriano omdat hun populatie niet gedefinieerd wordt door maagbloeding. We vonden meer relevant onderzoek maar excludeerden Lin omdat Garcia dezelfde data gebruikt, maar dan ‘adjusted’[3].

** Ons tweede systematisch literatuuronderzoek (zoekstrategie beschikbaar) naar het preventief PPI-effect bij clopidogrel vond één review en vergeleek patiënten met en zonder PPI [1]. Alleen geïncludeerde onderzoeken over ‘monotherapie’ werden gebruikt.

  1. Kwok CS e.a. Effects of proton pump inhibitors on adverse gastrointestinal events in patients receiving clopidogrel. Systematic review and meta-analysis. Drug Saf 2011;34:47-57.
  2. Richtlijn Herseninfarct en hersenbloeding, FMS, p.205. PDF gedownload d.d. 02-09-19 op https://www.neurologie.nl/publiek/beroepsinformatie/richtlijnen/nvn-ric….
  3. Garcia Rodriquez LA, e.a. Risk of upper gastrointestinal bleeding with low-dose acetylsalicylic acid alone and in combination with clopidogrel and other medications. Circulation 2011;123:1108-1115.

drs. E. de Jongh, namens de NHG-werkgroep herziening NHG-Standaard Maagklachten (drs. C. Heemstra-Borst, prof.dr. M.E. Numans, drs. P. Smeink van der Neut, dr. G. van der Weele, drs. G.H. Wesseler, prof.dr. N.J. de Wit), dr. A. Schep-Akkerman, epidemioloog en wetenschappelijk medewerker NHG en drs. K. de Leest, apotheker namens de KNMP.

Berdien
Oortgiesen

Hartelijk dank voor uw reactie op ons artikel. Wij zijn het met u eens dat er in de literatuur onvoldoende vergelijkend onderzoek beschikbaar is en dat kwalitatief beter onderzoek noodzakelijk is om uitsluitsel te geven over het risico op maagbloedingen door ASA versus clopidogrel. Toch zijn wij van mening dat het risico op maagbloedingen door clopidogrel niet mag worden onderschat. In uw overweging excludeert u een aantal studies, omdat niet precies gedefinieerd is in welk deel van het maagdarmkanaal de bloeding heeft plaatsgevonden. Toch laten deze studies een verhoogd bloedingsrisico zien, ook bij clopidogrel monotherapie. Bovendien is het direct ulcerogene effect en het systemische COX2-effect bij ASA lastig van elkaar te onderscheiden. De studie van Garcia et al.1 hebben wij in onze zoekstrategie niet meegenomen, aangezien de primaire doelstelling niet de directe vergelijking van ASA met clopidogrel betrof. Overigens wordt in dit onderzoek in de subgroep met clopidogrel monotherapie een verhoogd risico op bloedingen gevonden, dat vergelijkbaar is met ASA.  

Zoals de meta-analyse van Cardoso et al.2 laat zien, is het risico op maag- en duodenumbloedingen bij patiënten die clopidogrel in combinatie met een PPI gebruiken, significant lager dan bij patiënten die alleen clopidogrel gebruiken (OR 0,40; 95% BI: 0,22-0,74). Daarnaast komen bijwerkingen bij PPI’s relatief weinig voor en worden PPI’s als veilige geneesmiddelen beschouwd. Dus wat te doen bij een patiënt die clopidogrel monotherapie gebruikt en een aantal risicofactoren heeft, waarbij we weten dat er een verhoogd bloedingsrisico aanwezig is? Wij kiezen voor de veilige optie.

  1. Garcia Rodriquez LA, e.a. Risk of upper gastrointestinal bleeding with low-dose acetylsalicylic acid alone and in combination with clopidogrel and other medications. Circulation 2011;123:1108-1115.
  2. Cardoso RN, Benjo AM, DiNicolantonio JJ, et al. Incidence of cardiovascular events and gastrointestinal bleeding in patients receiving clopidogrel with and without proton pump inhibitors: an updated meta-analysis. Open Heart. 2015;2:e000248. Medline