Praktische adviezen voor reizigers met een afweerstoornis

Klinische praktijk
L.B.S. Gelinck
A.H.E. Roukens
F.P. Kroon
L.G. Visser
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1725-9
Abstract

Samenvatting

- De infectierisico’s waaraan iemand met een immuunstoornis op reis wordt blootgesteld, hangen af van de oorzaak en de ernst van de afweerstoornis en de invulling van de reis. Het is een feit dat de groep immuungecompromitteerde reizigers ernstiger gevolgen van ziekte op reis ondervindt dan reizigers met een ongestoorde afweer.

- Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en eventueel het reisplan aan te passen kan men sommige risico’s verkleinen of mijden. Om ook tijdens het reizen adequaat medicatiegebruik te waarborgen is een zorgvuldige planning vóór de reis noodzakelijk.

- Voor vaccinatie binnen de groep immuungecompromitteerde reizigers geldt dat de opbouw van antistoffen mogelijk verstoord is; levende, verzwakte vaccins zijn vaak gecontra-indiceerd.

- De behandelend arts moet een proactieve rol vervullen als een immuungecompromitteerde patiënt aangeeft dat hij reisplannen heeft. De protocollen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geven voor veel situaties praktische adviezen.

- Met advies op maat zijn er zeer weinig concrete bezwaren voor de betreffende patiënten om de wijde wereld in te trekken.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1725-9

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Infectieziekten, C5-P, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Hr.drs.L.B.S.Gelinck, hr.dr.F.P.Kroon en hr.dr.L.G.Visser, internisten-infectiologen; mw.drs.A.H.E.Roukens, arts in opleiding tot internist.

Contact hr.drs.L.B.S.Gelinck (l.b.s.gelinck@lumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties