Polyolen als zoetstoffen; slikken voor zoete koek?

Opinie
C.E.M. van Gelderen
W. van Dokkum
T.J.F. Savelkoul
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1300-2

Zie ook het artikel op bl. 1302.

Behalve suiker zijn diverse andere verbindingen beschikbaar om een zoete smaak aan voedingsmiddelen en dranken te geven. Deze zgn. suikervervangingsmiddelen worden vanouds gebruikt door patiënten die een suikerbeperkt dieet dienen te gebruiken, zoals bij diabetes mellitus. Omdat tegenwoordig ook in andere levensmiddelen dan die voor diabetici suikervervangingsmiddelen gebruikt worden, eten ook in principe gezonde mensen deze zoetstoffen.

Bij gebruik van sommige soorten zoetstoffen, zoals de polyolen, kunnen – afhankelijk van de hoeveelheid – klachten en symptomen ontstaan van onder meer het maag-darmkanaal. Voor deze klachten kan de patiënt zijn of haar arts raadplegen. De patiënt legt niet altijd het verband tussen de klachten en het gebruik van zoetstoffen doordat hij of zij zich niet ervan bewust is zoetstoffen te gebruiken en niet weet dat ze klachten kunnen veroorzaken. Ook is het mogelijk dat de patiënt er niet aan denkt het gebruik van deze…

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Mw.C.E.M.van Gelderen, assistent-geneeskundige; dr.T.J.F.Savelkoul, internist-toxicoloog.

Instituut CIVO-Toxicologie en Voeding TNO, afd. Voeding, Zeist.

Dr.W.van Dokkum, voedingsdeskundige.

Contact mw.C.E.M.van Gelderen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties