Poliklinisch preoperatief onderzoek door de anesthesioloog bij jonge volwassenen: anamnese en lichamelijk onderzoek volstaan, de korte vragenlijst van de Gezondheidsraad niet

Klinische praktijk
W.A. van Klei
K.G.M. Moons
C.L.G. Rutten
J.T.A. Knape
D.E. Grobbee
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1389-93
Abstract

Samenvatting

- In het Gezondheidsraadrapport ‘Preoperatief onderzoek; een herijking van uitgangspunten’ wordt aanbevolen de gezondheid van patiënten van 16-39 jaar preoperatief te beoordelen met behulp van een korte vragenlijst (6 vragen) af te nemen door de anesthesioloog.

- De vraag is of een dergelijk ingekort preoperatief onderzoek wel voldoende informatie oplevert voor een verantwoord anesthesiebeleid.

- Uit een overzicht van relevante literatuur over preoperatief onderzoek blijkt dat de preoperatieve fysieke status van de patiënt, weergegeven in de American Society of Anesthesiologists(ASA)-classificatie, een voorspellende variabele is voor het optreden van perioperatieve complicaties.

- Patiënten kunnen daarmee op basis van een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek worden geclassificeerd. Iedere vorm van routinematig aanvullend onderzoek, zoals ECG, thoraxröntgenfoto en laboratoriumbepalingen, lijkt overbodig.

- Alleen bloedgroep, resusfactor en de aanwezigheid van irregulaire antistoffen dienen op operatie-indicatie te worden bepaald.

- Er zijn vooralsnog echter geen aanwijzingen dat met de korte vragenlijst volgens de Gezondheidsraad kan worden volstaan.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Julius Centrum voor Huisartsgeneeskunde en Patiëntgebonden onderzoek: W.A.van Klei, assistent-geneeskundige in opleiding tot klinisch onderzoeker anesthesiologie (tevens: divisie Perioperatieve Zorg, Anesthesie en Pijnbestrijding); dr.K.G.M.Moons, klinisch epidemioloog (tevens: divisie Perioperatieve Zorg, Anesthesie en Pijnbestrijding); prof.dr.D.E.Grobbee, klinisch epidemioloog.

Divisie Perioperatieve Zorg, Anesthesie en Pijnbestrijding: prof.dr. J.T.A.Knape, anesthesioloog.

Isala klinieken, locatie ‘Weezenlanden’, afd. Anesthesiologie, Zwolle.

Dr.C.L.G.Rutten, anesthesioloog.

Contact W.A.van Klei (w.a.vanklei@azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties