Palliatie bij kankerpatiënten met onbehandelbare ulcererende kwaadaardige huidtumoren en huidmetastasen

Klinische praktijk
B.L. van Leeuwen
M. Houwerzijl
H.J. Hoekstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:561-4
Abstract

Samenvatting

- De aanpak van ulcererende of bloedende huidtumoren of metastasen die niet voor chirurgische, radiotherapeutische of chemotherapeutische behandeling in aanmerking komen, vormt een groot probleem voor zowel patiënt, arts als verpleegkundige.

- De verzorging dient gericht te zijn op het beperken van lokale en systemische infectie, het bestrijden van de onwelriekende geur en het beperken van bloeding. Soms is palliatieve amputatie een oplossing.

- De behandeling is afhankelijk van de aard en de plaats van de tumor en dient bij voorkeur per patiënt geïndividualiseerd te worden en plaats te vinden in overleg met de patiënt, de behandelend specialist of de huisarts en de (oncologie)verpleegkundige. Dit alles met als doel de kwaliteit van leven in de laatste levensfase te optimaliseren.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Chirurgische Oncologie, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Mw.B.L.van Leeuwen, assistent-geneeskundige; dr.H.J.Hoekstra, chirurg-oncoloog.

Integraal Kanker Centrum Noord-Nederland, Groningen.

Mw.M.Houwerzijl, verpleegkundige.

Contact dr.H.J.Hoekstra

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Amsterdam, maart 1999,

Met veel belangstelling heb ik het artikel van Van Leeuwen et al. (1999:561-4) gelezen. De auteurs geven praktische oplossingen voor klinisch lastige problemen die zich voordoen in de palliatieve situatie.

Graag geef ik een aanvulling op de mogelijkheden die genoemd worden om bloedende maligne ulcera te behandelen. Dit kan namelijk ook geschieden met een sucralfaatoplossing.12 Een tablet van 1 g wordt fijngemaakt en vermengd met een in water oplosbare neutrale gel. Hierna moet deze oplossing direct worden aangebracht op het wondoppervlak. Het aanbrengen is niet pijnlijk. Sucralfaatoplossing is goed adherent. De applicatie kan 1 tot 2 maal per dag herhaald worden.

A.C. Ansink
Literatuur
  1. Regnard C, Allport S, Stephenson L. ABC of palliative care. Mouth care, skin care, and lymphoedema. BMJ 1997;315:1002-5.

  2. Regnard C, Makin W. Bleeding. In: Regnard C, Hockley J. Flow diagrams in advanced cancer and other diseases. Londen: Arnold; 1995. p. 44-5.