Sinds 2013 worden alle aortaoperaties die in de Nederlandse ziekenhuizen plaatsvinden gemonitord. Met deze kwaliteitsregistratie kunnen ziekenhuizen hun eigen prestaties afgezet zien tegen landelijke gemiddelden. Leidt deze registratie tot betere perioperatieve uitkomsten? En wat staat verbetering in de weg?
Van alleen registreren naar daadwerkelijk leren en verbeteren is nog wel een lastige stap. In het artikel van Alberga en collega’s – waarvan elders in het NTvG een samenvatting staat (D6730) – wordt geconcludeerd dat uitkomsten van operaties aan een niet-geruptureerd aneurysma van de abdominale aorta (AAA) in Nederland de afgelopen jaren beter zijn geworden.1
Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van data van de Dutch Surgical Aneurysm Audit (DSAA), waarin sinds 2013 de uitkomsten van alle aortaoperaties die in Nederlandse ziekenhuizen plaatsvinden worden geregistreerd. De AAA-operaties werden uitgevoerd middels endovasculaire (EVAR) of open chirurgische (OSR) benadering in de periode 2014-2019. De meeste patiënten (n = 11.624) ondergingen EVAR. De perioperatieve mortaliteit van EVAR was circa 1% en veranderde niet in de loop van de tijd. Wel nam het complicatierisico af van 10% in 2014 tot 7% in 2019. De perioperatieve mortaliteit na OSR (n = 3908)…
Reacties