Samenvatting
Doel
Meer inzicht krijgen in de rol van de huisarts bij diagnostiek en begeleiding van patiënten met multipele sclerose (MS).
Opzet
Descriptief.
Plaats
Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg, Utrecht.
Methode
In de ‘Nationale studie van ziekten en verrichtingen in de Nederlandse huisartspraktijk’ registreerden 161 Nederlandse huisartsen (aselecte steekproef) de contacten met hun patiënten gedurende 3 maanden. Met deze gegevens werd onderzoek gedaan naar contacten met als einddiagnose ‘MS’ en naar comorbiditeit.
Resultaten
MS-patiënten (n = 118) hadden in 3 maanden gemiddeld 4,3 maal contact met hun huisarts en (of) de praktijkassistent. Bij 5 patiënten werd de ziekte voor het eerst vastgesteld. Behalve wegens voor MS typische stoornissen van sensibiliteit en motoriek werd de huisarts het meest geconsulteerd wegens slaapstoornissen, urineweginfecties en urine-incontinentie. Eenderde van alle patiënten had een uitkering krachtens de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering en een kwart van de patiënten verrichtte betaalde arbeid.
Conclusie
De huisarts had relatief veel contacten met MS-patiënten. Behalve slaapstoornissen werden opvallend weinig psychische klachten geregistreerd.
Reacties