Samenvatting
doel
Verbetering van de patiëntveiligheid en daarmee van de kwaliteit van zorg op een kinderchirurgische niveau 3-Intensive Care in een universitair centrum met ongeveer 550 opnames per jaar.
opzet
Beschrijvend onderzoek.
methode
Verschillende meetmethoden voor het melden van incidenten, registratie van complicaties, evaluatie van protocollen en protocollair werken, en gestructureerde trainingen werden geïntroduceerd. Er werden 3 verschillende analysemethoden van incidenten gebruikt.
resultaten
Er werden gemiddeld 125 incidenten per maand gemeld; ongeveer 25% van de patiënten liep 1 of meer complicaties op; per patiënt werden gemiddeld 5 verpleegkundige protocollen niet nageleefd.
conclusie
Het blijkt goed mogelijk een effectief veiligheidsmanagementsysteem te introduceren op een klinische afdeling, overeenkomstig de door het Nederlands Normalisatie-Instituut opgestelde norm, mits er een veilige en open afdelingscultuur wordt gecreëerd. Onderrapportage van incidenten en complicaties is desalniettemin nog een probleem. De cultuurverandering is een langzaam verlopend proces en de implementatie van gerichte verbeteringen heeft nog niet aantoonbaar geleid tot betere zorg, voornamelijk door de korte tijd dat het project loopt.
Reacties