Kan een ferritinebepaling bij volbloeddonors helpen om ijzerdeficiëntie bij de donors terug te dringen? En worden bloeddonaties dan vaker uitgesteld? Dat waren de vragen bij dit onderzoek naar ferritinegestuurde donatie-intervallen.
Samenvatting
Doel
De FIND’EM-studie evalueert het effect van ferritinegestuurde donatie-intervallen op Hb- en ferritinewaarden, ijzerdeficiëntie en uitstel van bloeddonatie vanwege een laag Hb bij volbloeddonors.
Opzet
Cluster-gerandomiseerde ‘stepped-wedge’ trial.
Methode
In 2017-2019 werden in gerandomiseerde volgorde ferritinegestuurde donatie-intervallen ingevoerd in alle donatiecentra van Sanquin, bovenop de al bestaande Hb-monitoring. Bij nieuwe donors en bij elke vijfde donatie werd ferritine gemeten. Volbloeddonatie werd met 6-12 maanden uitgesteld als de ferritinewaarde ≤ 30 μg/ml was. Daarnaast werd bekeken hoeveel donors binnen 6 maanden terugkwamen voor donatie.
Resultaten
In de 36 maanden na de invoering van het nieuwe beleid nam het percentage donors met ijzerdeficiëntie, een lage ferritinewaarde en een lage Hb-waarde af. Ook stegen de Hb- en ferritinewaarden significant ten opzichte van het oude beleid. De kans op terugkeer voor donatie nam statistisch significant af bij mannen na de invoering van het beleid.
Conclusie
Ferritinegestuurde donatie-intervallen zijn effectief in het verbeteren van de ijzerstatus van donors, maar vereisen extra inspanningen voor donorwerving en -behoud.
Reacties