Een soa die in de tweede lijn soms laat herkend wordt

Lymphogranuloma venereum

Klinische praktijk
Jacob W. Bosma
Arne Jon van Tienhoven
Harold F.J. Thiesbrummel
Henry J.C. de Vries
Jan Veenstra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4863
Abstract

Dames en Heren,

Snelle en gerichte diagnostiek en behandeling van lymphogranuloma venereum (LGV) is van belang om onomkeerbare late complicaties en onnodige aanvullende diagnostiek te voorkomen bij mannen met deze invasieve ulceratieve soa. Meestal wordt de diagnose gesteld door de huisarts of een GGD-arts die werkzaam is een Centrum voor Seksuele Gezondheid of soa-poli. Bij patiënten die naar de tweede lijn worden verwezen, wordt LGV als oorzaak van de klachten niet altijd direct herkend.

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Patiënt A, een 49-jarige hiv-positieve man die seks heeft met mannen (MSM), wordt naar de chirurg verwezen vanwege een sinds 3 weken bestaande pijnlijke anale zwelling. Zijn hiv-infectie is goed onderdrukt door antiretrovirale combinatietherapie (cART). Bij lichamelijk onderzoek zien we een ulcus van circa 2 x 2 cm bij de anus en palperen we een vergrote lymfeklier in de lies. Vanwege het vermoeden van een anuscarcinoom wordt proctoscopie verricht. Ook verwijzen we patiënt naar de maag-darm-leverarts voor colonoscopie. Disseminatieonderzoek in de vorm van een CT-scan van de thorax en het abdomen en een MRI-scan van de onderbuik toont uitgebreide lymfadenopathie inguinaal, para-iliacaal en locoregionaal in het perirectale en presacrale vet. Daarnaast zien we een leverafwijking die past bij een metastase. Op een MRI-scan van de lever wordt deze afwijking echter als cyste getypeerd. Pathologisch-anatomisch-onderzoek van de anusbiopten toont een aspecifiek ontstekingsbeeld zonder aanwijzingen voor maligniteit. Bij colonoscopie worden over een…

Auteursinformatie

OLVG, Amsterdam: afd. Interne Geneeskunde: drs. J.W. Bosma, aios interne geneeskunde (thans: fellow hematologie Amsterdam UMC, locatie VUmc); drs. A.J. van Tienhoven, aios interne geneeskunde (thans: fellow intensive care Amsterdam UMC, locatie VUmc); dr. J. Veenstra, internist-infectioloog. Afd. Medische Microbiologie, Medisch Microbiologisch Laboratorium – OLVG Laboratoria: drs. H.F.J. Thiesbrummel, arts-microbioloog. Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Dermatologie, Amsterdam Institute for Infection and Immunity (AI&II): prof.dr. H.J.C. de Vries, dermatoloog-veneroloog (tevens: GGD Amsterdam, soa-polikliniek, afd. Infectieziekten).

Contact J.W. Bosma (j.w.bosma@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Jacob W. Bosma ICMJE-formulier
Arne Jon van Tienhoven ICMJE-formulier
Harold F.J. Thiesbrummel ICMJE-formulier
Henry J.C. de Vries ICMJE-formulier
Jan Veenstra ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties