Een van de oplossingen die beleidsmakers steeds aandragen om de zorg toegankelijk en goedkoper te maken is taakdelegatie van artsen naar verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Het spreekt voor zich dat die beroepsgroepen ook onderzoek gaan doen naar de effectiviteit van een dergelijk beleid. Maar levert dit onderzoek goede informatie op?
Stel, je maakt een degelijk literatuuroverzicht dat magere meerwaarde laat zien van interdisciplinaire samenwerking, maar je stelt vervolgens dat substitutie van artsen door verpleegkundigen een goede zaak is. Deze verrassende conclusie kwam onlangs van Nederlandse onderzoekers die een systematische literatuurreview verrichtten naar de effecten van substitutie van artsen door verpleegkundigen in de ouderenzorg.1 Hoe en waarom kwamen zij tot deze constatering?
Substitutie versus optimalisatie
De auteurs schrijven in hun conclusie dat het substitueren van artsen door verpleegkundigen in de ouderenzorg minstens zulke goede uitkomsten kan opleveren voor de patiënt en het zorgproces als zorg door artsen.1 Hierop valt echter…
Reacties