Leverziekte door alcohol bij de mens: overeenkomst en verschil met dierexperimentele bevindingen

Klinische praktijk
A. Bosma
A. Brouwer
J.H.P. Wilson
D.L. Knook
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:762-4

Overconsumptie van alcohol, met name ook onder jongeren, vormt in onze westerse maatschappij een toenemend probleem, waarvoor verscheidene oorzaken zijn aan te wijzen. Sinds kort wordt, ook van overheidswege, grote aandacht geschonken aan preventie van alcoholmisbruik en worden hiertoe ook fondsen voor onderzoek en gedragsbeïnvloeding ter beschikking gesteld. Desondanks vertoont het drinkpatroon in onze maatschappij weinig wijzigingen, hetgeen duidt op een zekere acceptatie van de risico's van schadelijke effecten van alcoholconsumptie.

Hoewel alcohol niet alleen voor de lever schadelijk is, maar ook voor andere organen, zoals het centrale zenuwstelsel en het hart, wordt vaak de meeste aandacht gericht op het hepatotoxisch effect. Dit is wel begrijpelijk, omdat al lang een verband wordt gelegd tussen langdurige alcoholoverconsumptie en levercirrose met portale hypertensie en levenbedreigende complicaties zoals bloeding uit slokdarmvarices.

Onze kennis over het schadelijke effect van alcohol op de lever is mede gebaseerd op dierexperimenteel onderzoek. Vooral over het aansprekende onderzoek…

Auteursinformatie

Instituut voor Experimentele Gerontologie TNO, Postbus 5815, 2280 HV Rijswijk.

A.Bosma, patholoog-anatoom (tevens Academisch Medisch Centrum, afd. Pathologie, Amsterdam); drs.A.Brouwer, biochemicus; prof.dr. D.L.Knook, biochemicus-gerontoloog.

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Inwendige Geneeskunde II, Rotterdam.

Prof.J.H.P.Wilson, internist.

Contact A.Bosma

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties