Leverbeschadiging tijdens gebruik van itraconazol (Trisporal)

A.P.M. Lavrijsen
K.J. Balmus
W.M. Nugteren-Huying
A.C. Roldaan
J.W. van 't Wout
B.H.Ch. Stricker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:38-3
Abstract

Samenvatting

Er worden 3 patiënten beschreven, een 62-jarige vrouw, een 75-jarige man en een 57-jarige vrouw, bij wie zich 5-6 weken na het starten van een behandeling met itraconazol een symptomatische leverbeschadiging ontwikkelde. In 2 gevallen was sprake van een cholestatische hepatitis. Andere oorzaken van hepatitis werden uitgesloten. Bij patiënten die langer dan 1 maand met itraconazol worden behandeld is controle van leverfuncties aan te bevelen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Dermatologie, Rijnsburgerweg 10, 2333 AA Leiden.

Mw.A.P.M. Lavrijsen, dermatoloog.

Ziekenhuis Sint Antoniushove, afd. Dermatologie, Leidschendam.

K.J. Balmus, dermatoloog.

Beatrix Ziekenhuis, afd. Dermatologie, Gorinchem.

Mw.W.M. Nugteren-Huying, dermatoloog.

Bronovoziekenhuis, afd. Inwendige Geneeskunde, Den Haag.

Dr.A.C. Roldaan, longarts; dr.J.W. van 't Wout, internist.

Bureau Bijwerkingen Geneesmiddelen, Rijswijk.

Dr.B.H.Ch. Stricker, inspecteur van de volksgezondheid.

Contact mw.A.P.M. Lavrijsen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Tilburg, januari 1993,

Met aandacht hebben wij kennisgenomen van het artikel van Lavrijsen (1993;38-41). Na een zorgvuldige analyse van de casussen en raadpleging van de gegevens in onze database, maken wij graag van de gelegenheid gebruik ons standpunt kort weer te geven.

Met de kennis opgedaan bij de ontwikkeling en het gebruik van onder andere miconazol (Daktarin) en ketoconazol (Nizoral), is itraconazol (Trisporal) ontwikkeld. Hierbij stond de opdracht centraal een antimycoticum beschikbaar te stellen dat nieuwe therapeutische mogelijkheden biedt,1 en een gunstiger veiligheidsprofiel heeft dan de al bestaande preparaten. Hoewel er sprake is van chemische verwantschap tussen ketoconazol en itroconazol, zijn wij erin geslaagd met de beschikbare in vitro-experimenten en dierexperimenten duidelijke verschillen tussen ketoconazol en itraconazol aan te tonen.2

Vanzelfsprekend hebben wij ook de bijwerkingen die vanuit de klinische praktijk met itraconazol zijn gemeld nauwlettend gevolgd. Wij hebben ook externe experts hierbij geraadpleegd. Zo hebben wij onlangs alle meldingen van stoornissen in de leverfunctie (inclusief de door Lavrijsen et al. beschreven casussen) die bekend waren na behandeling van de nu naar schatting 5 miljoen patiënten, voorgelegd aan de hepatologen prof.dr.S.Sherlock, prof.dr.G.Strohmeyer en prof.dr.H.J.Zimmerman.

Op grond van hun advies hebben wij onze produktinformatie met betrekking tot langdurige behandeling aangepast. In de rubriek ‘waarschuwingen’ wordt opgenomen dat bij het optreden van symptomen die kunnen duiden op een stoornis in de leverfunctie, de activiteiten van de leverenzymen direct bepaald dienen te worden. Als deze afwijkend zijn, dient de behandeling gestopt te worden. Tevens wordt in deze rubriek vermeld dat als men bij een patiënt die al verhoogde leverenzymwaarden heeft een langdurige therapie wil starten met itraconazol, de leverenzymwaarden tijdens de verdere behandeling gecontroleerd dienen te worden.

In verband met registratie voor indicaties die langdurige behandeling vereisen (tot 6 maanden) zijn deze aanpassingen aan het College ter beoordeling van geneesmiddelen voorgelegd.

A.E.M. Jacobs
Literatuur
  1. Grant SM, Clissold SP. Itraconazole. A review of its pharmacodynamic and pharmacokinetic properties, and therapeutic use in superficial and systemic mycoses. Drugs 1989; 37: 310-4.

  2. Cauteren H van, Lampo A, Vandenberghe J, et al. Toxicological profile and safety evaluation of antifungal azole derivatives. Mycoses 1989; 32 (Suppl 1): 60-6.