Lavage van het colon voor coloscopie: overeenkomstige uitkomsten van twee polyethyleenglycolpreparaten en een natriumfosfaatoplossing

Onderzoek
R.J.F. Felt-Bersma
G. Kooyman
E.J. Kuipers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:181-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Vergelijken van 3 middelen voor colonlavage (2 polyethyleenglycol(PEG)-preparaten en een natriumfosfaatoplossing) ter voorbereiding voor een coloscopie.

Opzet

Prospectief, gerandomiseerd.

Methode

140 poliklinische patiënten, verwezen voor coloscopie werden gerandomiseerd voor lavage middels 4 l PEG-4000, 4 l PEG-3350 of 90 ml natriumfosfaatoplossing in combinatie met 2,5 l vloeistof. De patiënten kregen na de lavage, vóór coloscopie, een vragenlijst betreffende smaak, buikkrampen en verdragen van het spoelen. De arts die het endoscopisch onderzoek uitvoerde, beoordeelde zonder kennis van de lavagemethode het effect ervan op het colon en het rectosigmoïd en stelde de endoscopische diagnose.

Resultaten

Van 127 van de 140 patiënten konden de data verzameld konden: 50 mannen en 77 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar (uitersten: 18-96). Tussen de 3 lavagegroepen was er geen statistisch significant verschil in beoordeling door de patiënt betreffende smaak, buikkrampen of het verdragen van het spoelen. Beoordeling door de endoscopist toonde voor lavage-effect op het gehele colon een klein verschil ten nadele van natriumfosfaatoplossing ten opzichte van PEG-3350 (p = 0,03). Tussen de beide PEG-preparaten bestonden geen verschillen. Combinatie van de beide PEG-preparaten en vergelijking met de natriumfosfaatoplossing toonde minder buikkrampen (p = 0,07) bij natriumfosfaatoplossing en een schoner colon (p = 0,07) bij PEG. Vrouwen hadden iets meer last van buikkrampen en van het spoelen dan mannen. Het hebben ondergaan van een darmoperatie had geen effect op de uitkomst. Patiënten met divertikels waren ouder, maar er was geen ander effect van de lavage.

Conclusie

De 3 vergeleken middelen zijn onderling goed vergelijkbaar qua reinigend effect en acceptatie door de patiënt.

Auteursinformatie

Erasmus Medisch Centrum, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Rotterdam.

Mw.dr.R.J.F.Felt-Bersma (thans: VU Medisch Centrum, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam) en hr.prof.dr.E.J.Kuipers, maag-darm-leverartsen; mw.G.Kooyman, verpleegkundige.

Contact mw.dr.R.J.F.Felt-Bersma (rjf.felt@vumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties