Laparoscopische bekkenklierdissectie voor klinische stadiëring bij prostaatcarcinoom: gunstige eerste ervaringen

Onderzoek
O. Reerink
B.J. Chaplin
W. Meinhardt
S. Horenblas
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2048-52
Abstract

Samenvatting

Doel

Evalueren van de resultaten van de eerste 72 laparoscopische bekkenklierdissecties verricht bij patiënten met prostaatcarcinoom.

Opzet

Retrospectief statusonderzoek.

Plaats

Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam.

Methode

In de periode 1993-1997 kwamen 72 patiënten met een prostaatcarcinoom in aanmerking voor een curatieve behandeling; zij ondergingen allereerst een laparoscopische bekkenklierdissectie ter stadiëring. Uit de statussen werden de volgende gegevens verzameld: histopathologische differentiatiegraad van de primaire tumor, preoperatieve serumconcentratie van prostaatspecifiek antigeen (PSA), aantal verwijderde lymfeklieren, aanwezigheid van metastasen, opnameduur en complicaties. Het effect van een mogelijke leercurve werd bekeken door de eerste 36 operaties te vergelijken met de tweede 36.

Resultaten

Peroperatieve complicaties in de zin van conversie van laparoscopie naar laparotomie deden zich voor bij 9 ingrepen, 6 maal in de eerste groep van 36 patiënten en 3 maal in de tweede groep. Postoperatieve complicaties deden zich 6 maal in de eerste en 4 maal in de tweede groep voor. Het gemiddelde aantal verwijderde lymfeklieren bedroeg 7,5; in de eerste groep 8,0 en in de tweede 7,5. Bij 20 patiënten werden metastasen gevonden (28). Met het toenemen van de ervaring nam alleen de operatietijd significant af: 140 min in de eerste, 114 min in de tweede (p < 0,0001). Ook het totale aantal complicaties en de opnameduur namen af, maar niet significant.

Conclusie

De laparoscopische bekkenklierdissectie is een minimaal invasieve methode voor het stadiëren van de ziekte bij patiënten met een prostaatcarcinoom. Bij patiënten die in aanmerking komen voor een curatieve behandeling is deze vorm van stadiëren van grote waarde door de grote betrouwbaarheid, de geringe morbiditeit en de korte opnameduur. Met het toenemen van ervaring nemen operatietijd, opnameduur en complicaties af.

Auteursinformatie

Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, afd. Urologie, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

O.Reerink en B.J.Chaplin, assistent-geneeskundigen; dr.W.Meinhardt en dr.S.Horenblas, urologen.

Contact dr.S.Horenblas

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties