Samenvatting
Doel
Inventariseren van de omvang van ‘verkeerde-beddenproblematiek’ bij oudere patiënten, opgenomen wegens een heupfractuur.
Opzet
Prospectief klinisch onderzoek.
Plaats
Afdeling Heelkunde-Traumatologie van het Academisch Ziekenhuis Leiden.
Methode
Van alle patiënten met een proximale heupfractuur in de periode januari 1991-april 1993 werden leeftijd, functioneringsniveau, preëxistente ziekten, woonsituatie, sociale omgeving, morbiditeit, mortaliteit en opnameduur geregistreerd. Aan de hand van de optimale opnameduur, gesteld op 9 dagen, werd bepaald of patiënten op een ‘verkeerd bed’ waren opgenomen, en zo ja, hoe lang. Individueel werd de optimale opnameduur bijgesteld, wanneer zich complicaties voordeden welke een langere medische behandeling noodzakelijk maakten.
Resultaten
De gemiddelde opnameduur bij 123 tevoren (semi-)zelfstandig (thuis)wonende patiënten die geplaatst moesten worden in een verpleeghuis was 23,8 dagen, waarvan 11,6 dagen in een ‘verkeerd bed’; voor patiënten die wel konden terugkeren naar hun oude woonsituatie was die opnameduur respectievelijk 13,5 en 4,2 dagen (p ≤ 0,05). Leeftijd, functioneringsniveau, aanwezigheid van preëxistente ziekten en in mindere mate sociale omgeving waren van invloed op de kans weer naar huis terug te keren. Gebruik van een klinimetrische schaal, waardoor de kans op resocialisering geobjectiveerd werd, bracht het gemiddelde aantal opnamedagen terug van 28-30 naar minder dan 17.
Conclusie
Om onnodige ziekenhuisopname tegen te gaan, kan het nuttig zijn gebruik te maken van een klinimetrische schaal, waardoor al bij opname de kans op snelle resocialisering geobjectiveerd kan worden.
Reacties