Samenvatting
Doel
Het kwantificeren van de vibratiedrempel en het vingertopgevoel als onderdeel van het neurologisch routine-onderzoek.
Plaats
Kliniek voor Neurologie, Academisch Ziekenhuis Groningen.
Opzet
Prospectief, gecontroleerd onderzoek.
Methoden en patiënten
Bepaling van vibratiedrempel met biothesiometer in volts zonder accelerometer; bepaling van vingertopgevoel met lineaal met oplopende richel (‘Renfrew-meter’). Metingen door verschillende onderzoekers bij gezonde proefpersonen in verschillende leeftijdsklassen en bij neurologische patiënten, aan wijsvinger en pink bij gestandaardiseerde meetopstelling. De overeenkomsten van de uitslagen met de verschillende methoden werden vergeleken door kappa te bepalen.
Resultaten
Normaalwaarden toonden voor beide kwaliteiten een lognormale verdeling en namen toe met de leeftijd. De waarden voor de vibratiedrempel komen goed overeen met die gerapporteerd door andere onderzoekers. De waarden gevonden met de Renfrew-meter correleerden goed met die bij de tweepuntsdiscriminatie en stereognose, maar waren systematisch hoger dan door Renfrew aangegeven.
Conclusie
Met inachtneming van bepaalde meetvoorschriften is de biothesiometer zonder accelerometer bruikbaar voor een kwantificering van de vibratiedrempel bij het neurologisch routine-onderzoek. Dit geldt ook voor het vingertopgevoel met behulp van de Renfrew-meter.
Reacties