Samenvatting
Doel
Vaststellen van bijwerkingen, veiligheid en werkzaamheid van krachtige antiretrovirale therapie (HAART) in een cohort HIV-geïnfecteerde zwangere vrouwen in Nederland.
Opzet
Retrospectief.
Methode
In 14 gespecialiseerde HIV-centra in Nederland werd statusonderzoek verricht van alle HIV-geïnfecteerde vrouwen die tijdens de zwangerschap HAART gebruikten in de periode 1 januari 1997-1 juni 2003. Inclusiecriteria waren het gebruik van tenminste tripeltherapie en een bevalling na de 20e zwangerschapsweek. Gegevens werden verzameld van patiëntkenmerken, voorgeschreven HAART, bijwerkingen, effectiviteit, wijze van bevalling en HIV-status van het kind.
Resultaten
267/413 vrouwen voldeden aan de inclusiecriteria. De meeste vrouwen (n = 199) hadden nooit eerder HAART gebruikt en startten behandeling tussen de 21e en 28e week van de zwangerschap. De 2 meest gebruikte regimes bevatten nelfinavir (57) of nevirapine (31). Gastro-intestinale bijwerkingen kwamen significant vaker voor in de nelfinavirgroep, exantheem en leverfunctiestoornissen vaker in de nevirapinegroep. Er was geen verschil in de effectiviteit of de zwangerschapsuitkomst tussen de nevirapine- en nelfinavirgroep. Twee kinderen (0,7) waren HIV-geïnfecteerd.
Conclusie
Het gebruik van nevirapine en nelfinavir in HAART-regimes werd door HIV-geïnfecteerde zwangere vrouwen goed verdragen; het was veilig en effectief.
Reacties